RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
INTERESANTNI ALATI
igorpl:
Pokrećem ovaj topik iz razloga da svako ko ima neki sebi svojsvtven alat koji e sam napravio ili video negde kako se pravi okači sliku pa da pomognemo svima koji počinju sa modelarstvom.
Siguran sam da ima raznih varijanti od sečiva, do pegli, sekče stirodura smo videli, lemilice, sredstva koja se koriste u modelarstvu a koristimo ih po kući.....
pnedic:
--- Quote from: igorpl on January 31, 2015, 11:56:02 AM ---Pokrećem ovaj topik iz razloga da svako ko ima neki sebi svojsvtven alat koji e sam napravio ili video negde kako se pravi okači sliku pa da pomognemo svima koji počinju sa modelarstvom.
Siguran sam da ima raznih varijanti od sečiva, do pegli, sekče stirodura smo videli, lemilice, sredstva koja se koriste u modelarstvu a koristimo ih po kući.....
--- End quote ---
E ovo ti je dobra tema ! Doduse mogla bi se zvati tema i sam svoj alat-majstor :) Verujem da svaki modelar ima nesto svoje.
Vaci:
Za perforaciju folije kojom prekrivam krilo prilikom vakuumiranja. Zovem ga "Buzdovan Kraljevica Marka". :hehe Za cas napravis vise hiljada rupica i tako sprecis vazdusne dzepove.
tibeteagle:
TERMO BURGIJA ZA STIRODUR
Za rešavanje jednog manje estetskog problema, napravio sam dugačku burgiju za stirodur. Nije mi se svidelo da se žice od zadnjih servoa vide, jer se vode na donjem delu trupa, pa sam odlučio da ih sprovede kroz rupu u sredini. Izabrao sam termalni način, znajuću da se na temperaturi stirodur lako predaje.
Za to sam upotrebio grejač od jedne manje električne lemilice od ≈25W i pričvrstio ga na kraj alu. cevi od 10x1x1000mm. Istrugao sam konusni trn isto od alum. šipke 10mm prečnika i stavio u vrh grajača. Trn će da se zagreje i tako topljenjem prodirazi kroz stirodur. Cev sam fiksirao za stol tako, da stoji paralelno sa stolom u potrebnoj visini. Trup, koji je već pre isečen na CNC sekaču, postavio sam na nosač saonice isto od stirodura, koji klizi na alu. profilu, a koji leži fiksno na stolu. Sa njima se obezbeđuje linearno pomeranje sa rukom. Kada je putanja proverena, da će ulaz i izlaz trna biti na dobrom mestu, ide fiksiranje sa gumicom i kreće postupak. Prvo uključim grejač u struju i odmah posle počinjem da guran stirodur komad na trn. Posle par sekundi topao vrh počinje da ulazi sa brzinom od oko 10mm/s u puni stirodur. Kada stigne na kraj, brzo ga izvlačim, da temperaturnim zračenjem ne bi širila rupu. Rupa je prečnika oko 14mm i veoma prava. Uvlačenje dva kabla sa produžnim glavama ide dovoljno lako.
Trup na slici je od Pink Stick-a, a bušim sve slične modela sa njom. Nije nešto posebno, ali verujem dovoljno interesantno. :)
pnedic:
@tibeteagle, dao si mi ideju za resenje problema oko kojeg lupam glavu vec duze vreme (te dugacke "busotine" u penastim materijalima). Ja za sada uspesno koristim lemeilicu za pravljenje uskih i dugackih kanala u penastim materijalima, ali po spoljnoj povrsini.
Jednostavno sam iz lemilice izvukao lemni vrh i ubacio ekser. U zavisnosti od zeljene sirine kanala, menjam ekser. Takodje vucem sto brze kako se materijal ne bi topio (mnogo) sire od samog eksrcica.
Kao vodjicu za lemilicu uzmem obican aluminijumski L profil (recimo 15x15x1mm), postavim ga uz "crtu" gde treba da ide kanal, i oslonim lemilicu na L profil tako da samo ekser ima dodr sa materijalom.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version