Pripremio sam veci post ali ne mogu da ga celog postujem odjednom, sajt ga odbija pa moram da ga rascepkam na delove.
Pozdrav svim modelarima,
Sledi nastavak price o modelovanju stirodurom. Prvo sto odradite naravno je da odstampate semu delova. Za jednostavnije delove pravougaonog oblika mozete dugackim lenjirom I direktno da na stiroduru iscrtate oblik. Za komplikovanije delove odstampate sve na A4, pa precizno iseckate I slepite A4 tako da dobijete ceo deo na papiru, pa ga sa papira prenesete na stirodur, hemijska olovka radi super.
Kako cete da prenosite oblik dela na material je vas izbor, ja obicno isecem papir po konturama, prislonim papir na stirodur I iscrtam liniju za secenje. Eventualno pribodem cackalice da mi papir ne mrda, ili ga prilepim malo.
Secenje se radi ostrim I tankim nozem ili skalperom tako sto se drzi pod sto vecim uglom u odnosu na vertikalu da bi linija secenja bila cista. Tako iseceni deo izgleda kao daska, sto rece jedan modelar sa foruma.
Dalje sledi obrada daske u aerodinamicni oblik, ako uzmemo kao primer krilo. Ima vise nacina kako uraditi ovo ali ono sto ja koristim I sto moze svako je da ostrim jakim kuhinjskim nozem skidam slojeve sa daske tako da ona dobija aerodinamicni oblik.
Na slici mozete da vidite primitivni alat koji meni zavrsava posao.