RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
DLG problem sa letenjem
Vaci:
Ako stvarno dostize 40m onda svaka cast, ali sumnjam u to...
To sto se tebi desava je nosat avion utrimovan da leti normalno pri nekoj normalnoj brzini. Naime, turio si olovo u nos, pa si morao da utrimujes elevator da ispravlja letelicu u horizontalan let. To je katastrofa. Prvo zato sto elevator konstantno radi i to trosi energiju jedrilice unistavajuci joj performanse. A drugo, posto je sada utrimovan da kompenzuje tezinu u nosu pri krstarecoj brzini, kada ga izbacis iz ruke on ima mnooogo vecu brzinu. Zato je sila na repu mnogo veca i propinje avion praveci loop u nazad. Tu nema nikakve nauke, samo lose balansiran i utrimovan avion. Posto nema neki video, ovo sam zakljucio na osnovu tvog opisa problema.
Skini masu iz nosa. Ti si stavio CG na 30% krila, ali tvoje krilo ima veliki sweep back, bas je iskoseno. Slobodno idi jos 5mm u nazad, pa vidi da li treba jos malo. Tada ces utrimovati elevator na dole, i videces razliku. Ja uvek trimujem jedrilicu na skoro neutralno ponasanje, to jest da pri bilo kojoj brzini zadrzi svoj pravac leta. (pijemo)
Anakin:
--- Quote from: MAVERICK on May 07, 2015, 10:06:14 AM ---Jedilica jednostavno cim predje 20 metra visine prevrne se i bude naopacke ali prevrne se zbog elerona, nema veze to sa ravnotezom krila i kormilom pravca.
--- End quote ---
Kojih elerona? ")
marko:
Moguce je da su krila nejednako izvitoperena to jest postoji razlika u napadnom uglu leve i desne polovine krila, ne mora da bude velika i u normalnom letu je neprimetna,ali pri ternutku izbacaju je brzina velika, pa imas roll, hteo ne hteo...
M. (pijemo)
marko.jovanovic:
Čekaj ako sam dobro razumeo čovek se uči da baca a već sa ovim mikro dlg-om baca 40m.
Svaka čast ako je tako ali mislim da je percepcija visine ovde malo otišla u stranu!
Bez uvrede ali što je mnogo mnogo je.
Negde sam na netu pronašao sve kako trimovati DLG prilikom izbačaja pa ako nađem postaviću link
MAVERICK:
@Anakin Kojih elerona? ")
Ma nema elerone, nego to se rajkeru ucinilo pa sam ja hteo da kazem da nisu problem eleroni zato sto ih i nema :)
E sad ovo za @Vaci
Jedrilica mi je utrimovana na neutralno, a ako ne stavim olovo CG bude na polovini krila. Bez olova ne mogu da je bacim vise od 20 metra i ne bude mi bas dobro upravljiva imam osecaj da joj je rep tezi. Ali zato kad stavim 20gr olova bacim je kao kamen na 30-40m :D Ali zato bude prebrza kao hotliner kada pada :D
ALi imam jos jedan problem bez olova, tada jedrilica uvek radi polu loop, a sa olovom barem uspem ponekad da je bacim da ne odradi polu loop. Nevreme sad, kisa pocinje pa necu moci danas da bacam da snimim da vam pokazem :(
A sto se tice visine ne mogu jos uvek precizno da odredjujem pocetnik sam u ovom hobiju, mozda gresim za 5-10 metra, ali zavrljacim je dobro sa olovom :D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version