RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Сечење ЛАСЕРОМ

<< < (3/16) > >>

marko:
Srpska Posla, zbog cega mislis da je 5-oosna masina potrebna za reljef?
Listam neke knjige koje su mi ostale sa faksa, a i nesto svrljam po netu, 3 ose je dovoljno.

Cetvrta i peta su potrebne za komplikovane prostorne modele, kao impelere, lopatice turbina, kompresora.
Tri ose su za radni hod masine, a cetvrta i peta rotiraju obradak i time smanjuju vreme obrade(rotiranje obradka bi moglo da se obavlja i rucno, ali to bi trazilo mnogo vremena i bilo bi manje vise neprcizno).

Zbog cega koristite Corel?
Da li je on kompatibilan sa softverom od masine?
CATIA je zakon!

GILE:
Marko ne poznajemo se a voleo bih da se upoznamo jer si izgleda masinac.
Postoje dva pristupa CNC obrade 5 osnim masinama jedan je 3 ose radnog vretena i dve ose radnog predmeta a drugi je svih pet osa radnog vretene. Dva razloga su sto ti srpska posla kaze da se koristi 5 osa, jedan je negativni ugao radnog predmeta a drugi rezni alat (naprimer loptasto glodalo ) napada radni predmet pod uglom od 45 stepeni zbog konstantne brzine rezanja. Godinama radim sa cnc masinama cak sam ih i pravio dvoumio bi se da li da SU 27 radim tako kako kazes. Pa cak kad bi i tako radio postupak staklo-epoksi zahteva izradu pozitiva a ne negativa.
Razlog koriscenja Corela kod laserskih masina je sto su to platforme plotera i katera kojima je zamenjena olovka i nozic sa laserskim zrakom. Tako da cita HPGL fajl i obuku proizvodjac vrsi u Corelu. Moze se raditi i iz drugih programa podesavanjem drajvera jedino je vazno da linije budu u razlicitim bojama. Boje su definisanje snage lasera ili sece ili gravira.

Igor:

--- Quote ---Razlog koriscenja Corela kod laserskih masina je sto su to platforme plotera i katera kojima je zamenjena olovka i nozic sa laserskim zrakom. Tako da cita HPGL fajl i obuku proizvodjac vrsi u Corelu
--- End quote ---

bas tako. Corel mi je "isao na zivce" zbog toga - nije on kriv nego mi je bio nepoznat program kada smo radili neko secenje i graviranje plastike. Ja se bavim robotikom i automatskim upravljanjem pa mi Corel kao program "nije legao" - prvo sam ga gledao kao da je "Paint Shop" na stereoidima....medjutim program nije los i ima dobrih mogucnosti. I ja se nesto zanosim da napracim nesto slicno posto imam par odgovarajucih motora koji samo "cuce" medjutim trenutno nemam vremena za tako nesto (mada bi bilo interesantno)

marko:
Da Gile, u pravu ste, potrebna je najmanje jos jedna osa koja bi rotirala alat (ili obradak)da bi se obrada odvijala pod optimalnim uglom.
Ali na netu sam video da likovi rade pozitive (moj lapsus iz predhodnog posta, pardon) sa troosnim masinama.
Ugao obrade se uvek menja (ne znam da li se pravilno izrazavam, ja sam zavrsio vazduhoplovstvo, ne proizvodno masinstvo) kako masina obradjuje neki sfericni obradak, ali kako vidim to ne predstavlja problem.
Evo ga link, pa pogledajte:

Hvala i  ()-()

srpska posla:
 Prednost corela je njegova multifunkcionalnost i kompatibilnost sa ogromnim brojem tipova fajlova (od rasterskih, vektorskih pa nadalje).
 Korel je pre svega program namenjen grafičkom dizajnu, u njemu možeš da se igraš sa vektorskim crtežima, da izvodiš akrobacije sa tekstom, da se igraš sa slikama i sve to u isto vreme.
 Ja rad na raunaru ne mogu da zamislim bez korela, što god radio to u nekom trenutku mora da prođe kroz korel jer često je to kombinacija slike teksta i grafike.
Npr. svi teh. crteži i 3d modeli se prezentuju u vidu nekog plakata. Sve što štampam, štampam iz korela (npr.tile printing je interesantna opcija).

Korel je idealan za cratnje npr planova modela iz razloga što se sa njim vrlo brzo i lako crta iz ruke.
Rastezanje, skaliranje,moving, snapping, manipulisanje krivim, weld, front minus back.... su sve komande i opcije koje bih voleo da na isti način rade u  autocadu. Kad bi znali koliko se vremena tu samo uštedi. Ali kotiranje je korelov minus, a za naše stvari je gotovo nepotrebno.
 Ako neko poželi da se ozbiljnije zamlaćuje sa cad  programima preporučujem da nabavi tastauru koja ima numerički deo sa leve strane.

A kako konkretno treba da izgleda fajl za rezanje na cnc ili laseru:
prvo treba da postoji nacrt komletnog modela u nekom vektorskom obliku sa koga se skidaju (iscrtavaju potrebni delovi). Zatim potrebno umnožiti delove koji se ponavljaju orijentisati ih(u odnosu na pravac vlakana) i postaviti u okvir koji odgovara dimenzijama i vrsti  materijala (razvrstati po debljini i vrstai materijala  (šper, balza ...)
Ovde važi pravilo što više vremena provedeš u razradi delova mašina će to brže da odradi i sklapanje će ići brže.
Npr kod Preska se vidi da rebra se lepo uzube u svoja ležišta koja pored razmaka definišu i vertikalnost rebara, već dva parametra manje o kojima terba brinuti kod sklapanja.
Konture delova bi trebalo da budu jedinstvena linija,  koja je mestimično isprekidana (ali i dalje jedna kriva!) da deo ne bi sipao što je posebno korisno kod rezanja složenih formi ili ako pored konture postoji i unutrašnjost koja se izrezuje.
Ima tu još sitnica i detalja, al o tom potom sad kada ovo pišem neko će da se zapita o čemu to pričam ovako ako bude konkretnih pitanja tu sam.
Evo par primera:

Za Marka, sa 4 ose dobijaš, da kažem, cilindričnu slobodu a sa 5 osa dobijaš sfernu slobodu alata.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version