RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Сечење ЛАСЕРОМ

<< < (6/16) > >>

leonardofibonacci:
To mi je trebalo: konkretan odgovor. Danas sam procesljao ceo topic i nisam nasao da je igde ovako, konkretno, objasnjeno. Hvala mnogo!

presko:
Нисам стигао одмах да се укључим, па само да додам пар речи.
Да поновим, ја моје цртеже радим у AutoCAD-у, па могу да кажем да сви формати, које подржава овај програм, могу да се режу. Ту спадају и поменути DWG (стандардна датотека AutoCAD-а) и DXF.
Цртеж мора бити припремљен за сечење, то јест морају бити одстрањене све сувишне линије.

Приликом цртања користим слојеве (layers). На дефинисаним слојевима групишем међусобно повезане линије. На пример на једном слоју су ребра, на другом помоћне конструктивне линије, на трећем димензије, на четвртом ознаке и коментари итд. Укључивањем и искључивањем одговарајућих слојева формирам потребну слику, а да не морам било шта да бришем (уништим).
Цртеж за сечење, се састоји од једног или два слоја. На првом, обавезном, слоју се налазе контуре за сечење, а на другом ознаке које се гравирају (по потреби). Битна разлика је у снази ласерског снопа и брзини кретања ласерске главе. У првом сличају ласер просеца материјал, а у другом га само површински опрљи. Да би се оператеру на секачу олакшао рад, пожењно је да линије на слојевима буду различите боје, да би он лакше уочио шта се сече, а шта гравира. При овоме, уопште није битно које су боје линија, као ни која је боја позадине, јер ово не утиче на рад машине.
Што се тиче пробе, не треба носити посебан комад. Наиме, на материјалу од кога се исецају делови увек има неки део слободне површи и оператер на њему уради пробу. Обично из два до три покушаjа подеси и снагу и брзину.

leonardofibonacci:
Jos jedno pitanjce: Da li postoji neki laksi nacin da vektorizujem plan, a da ne precrtavam sve rucno (pitanje je koliko bi ispalo precizno)?

marko:
Gde u Beogradu postoji radionica za lasersko secenje, ali sa hodom masine vecim od 75cm?
Avion koji pocijnem da pravim je poveci, a takvi su mu i delovi.
Hvala.

n3mke:
Imas u bulevaru preko puta vukovog spomenika graversku radionicu, tu i seku laserom ali nisam siguran koliki je hod. Predpostavljam da je veci od 75. Meni su sekli balzu 100x10.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version