E sada mi stvarno nista nije jasno. Ceo radni vek sam proveo sa novinarima i za sve to vreme me nisu ubedili da su neka respektabilna profesija. Krili su se stalno iza floskule "univerzalna neznalica". Ali u hijerarhiji iznad njih su bili "macani". Nista nije moglo da promakne. Pazi "macani" danas, naslovna strana, fotografija, udarni tekst i elipse.
A u mojoj glavi danas uzbiljna frka. 10.000 o/min. covece, strasno i to sa elisama 11"x 7" Pa sutra, sada je malo kasno, na svim modelima aviona skidam na 30-40 o/min. Imam jos jednu nedoumicu. Sta da radim sa helikopterima. Mini Titan me najvise brine, tamo je skoro 2500 o/min. a precnik rotora je nesto preko 70 cm. Dobro kod JS Frenzy-a je rotor 140 cm. kod Ornith-a je 130 cm. ali se oni okrecu samo 1600 o/min. to valjda nije opasno. Ako neko ima drugacija iskustva javljajte za ime boga.
Lepo pisu novine ali ja opet nista ne razumem, je li to Klaster isto sto i modelarska sekcija. Ako je isto predlozicu da i mi u aero-klubu Novi Sad promenimo ime u Klaster. Bas onako lepo i moderno zvuci. Samo sto mi u Novom Sadu ne bismo cinkarili svoje kolege modelare. Ne bismo mi narucivali aplikaciju za mobilni kojom bi prijavljivali druge modelare dok lete.
I opet nista ne razumem. 112 je nesto prijavljeno. Gde, u DCV ili su svi oni u tom Klasteru. Ako sam dobro razumeo i Klaster se zalaze da se minimalna masa letilice spusti sa 500g. na 250. i za jos neka ogranicenja a opet kao da neko iz tog Klastera ima i letilice od 20 kg. Sta za ime boga hoce sa time da radi, ili mozda hoce da samo on to radi. Ma mozda tu "lezi zec". Danas covek ako je losih kvalifikacija lako gubi posao, a onda trazi uhlebljenje bilo gde. Ako nadje gazdu koji drzi propise i pravila a pojma nema na sta se odnose, priblizi mu se, podidje mu i eto novog uhlebljenja.
A kazu novine 3.000 dronova nas nadgleda u Srbiji. Kazu novine da u Srbiji ima preko milion ilegalno podignutih objekata. Opet je o toku jedna od legalizacija. Ilegalci-graditelji sigurno ne prate problematiku dronova, a da prate, toliko ih je da kada bi oni osnovali Klaster ne znam sta bi bilo. 3000 - 112= 2888 ilegalaca, ako se trend prodaje nastavi, pa Dron dan, ilegalci su u prednosti, Mega Klaster pa da razgovaramo o legalizaciji.
Dosta za sada, idem da prestelavam karburatore, znaci 30 - 40 o/min. za avione. Bezbedno je bezbedno.