RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
F4U CORSSAIR karton pena
alzo:
:)aplauz (<--)
zajko:
E, pa lepo... da ima i od tebe neki video sa letenjem... a posto i Ti sam sve komentarises, evo malokice i od mene... dobronamerno, samo da ukazem....
Prvo, na poletanju on podigne dupence posle 50cm i ima tenedenciju dok trci da ide na nos... ocigledno je motor malo jaci, ili ga ti udaras mnogo po gasu, odjednom, ali...
ili su tockovi/trap mogli da idu jos napred prema nosu... Ovako mi se cini da taj avion nikad ne bi poleteo sa neke imalo neravne povrsine, odmah bi se okrenuo na njusku, ne daj boze sa pokosene idealno trave...
Ne znam zasto dosta letaca leti avion jako daleko od sebe, cini mi se bar po snimku i ti to radis, to je rekao bih avion manji od 1m ili do 1m, to po meni treba da se leti na 100m oko sebe, da bi ga imao velikog i jasnog u glavi, i ne pod punim gasom... stanes kontra od Sunca, da udara u ledja i Fly... a ti pravo u Sunce (ti tvoje), cak ti i zena komentarise da nece nista da se vidi na snimku, ali se ipak vidi.... tackica od aviona... tamo daleko... Stanes, namestis se tako da ti sunce greje ledja i celu (nisi ni ti bas decko) i letis ispred sebe levo/desno po 100nak metara na jednu i drugu stranu i milinica ;namig :)aplauz
Uzdravlje
marko.jovanovic:
Trapovi su mu skroz na napadnoj ivici krila tako da dalje nema šanse da idu.
Da pravim neke nakardne varijante ne bih.
Podigao je dupe jer sam naglo dao gas i to nije bilo ni pun gas.
Odmah po poletanju smanjio sam gas na pola tako da niti sam leteo sa punim gasom nego onako osrednje.
Nikada ni ne letim sa punim gasom osim kada mi treba za neka izvlačenja.... Jer znamo dobro da nagli pikovi znaju da prave problem na baterijama... Leteo sam ja u okviru tih 100 metara samo što je kamra takva da nema tendenciju da približava stvari (Snimano je kamerom sa telfona samsng galaxy A5 koja ima 13 Mpixela samo izgleda pri upload-u nisam dozvolio full hd ili ima neka caka pa je prebacio automatski na 360P rezoluciju). Da bi se avion video onako kako ste očekivali da se vidi sa ovom opremom za snimanje morao bih da letim unutar kruga od 20m . Ipak je ovo bio prvi let tako da je meni bar lakše da pravim velike krugove dok se malo ja i model ne upoznamo odnosno bar par letova...
Što se tiče sunca ono je bilo u takvom položaju da nikako nisam mogao da se okrenem leđima iz razloga jer je odmah sa desne strane piste hangar od aerodroma pa da ne bih leteo iznad njega i ostalih objekata... i ovako dobijaju napad kada zamolim samo da poletim i sletim sa modelom sa piste a ne još da letim iznad hangara (što ih potpuno razumem ali sam bio u vreme kada tamo nema nikoga...) Mogao sam ja da odšetam posle poletanja jedno 300 metara prema suncu pa da mu se okrenem leđima ali koliko bi to trajalo.... Takođe što se letenja tiče uvek kada letim, vozim, krećem se kroz grad nosim polarizovane naočare sa kojima možete gledati skoro bukvalno direkt u sunce bez smetnji...
Osim toga mnogo je bolje ispao vidljiv model kada je bio oko sunca jer je snimak odnosno kamera tako bila podešena...
Dupence je podigao iz razloga naglog dodavanja gasa i kraćih prednjih trapova te je došlo do podizanja modela u horizontalu što znači da uzgon radi bar po meni... Da bi leteo sa trave trebao bi da mu podignem nos sa trapovima a to onda ne bi ninašta ličilo.
Imao sam onog FW-190 koji je isto tako imao kratke prednje trapove pa ni fabrički nije mogao da poleti nikako sa trave nego mu je trebalo dobro ugažena zemlja ili beton. Dok recimo druge verzije FW-190 imaju dosta dugačke prednje trapove koji im omogućavaju da polete sa takvih površina. nisu svi stiroporci pravljeni da poleću sa trave što je dokaz i fabrički t-28 kojeg posedujem koji isto tako niti voli travu za poletanje niti za sletanje.... Sletanje i nekako ali mora biti ono idealno jer u protivnom se obrće na nos....
Na žalost našu uglavnom modele prave za zemlje u kojima postoje modelarski klubovi kao što je vaš Zajko koji imaju svoje piste pa nemaju potrebe za poeltanjem sa njiva i pašnjaka...
marko.jovanovic:
Takođe sam zaboravio da su sve varijante koje rade momci sa Flitetest-a uglavnom pravljene bez trapova i bacale se iz ruke tako da je i ovo premija. Ja sam već davno rekao da mi bacanje iz ruke posebno novih neutrimovanih modela ne pada na pamet jer sam se jednom dobro opekao. Tako da sada gledam da to uvek bude sa bilo kakvim trapovima jer je mnogo bezbednije za poletanje naročito ako si sam.
Ovaj model ima preko kilograma i nije ga baš jednostavno baciti da bi poleteo, bar meni.
Uzgred svaka kritika i pohvala je dobrodošla. Ja sam sa modelom prezadovoljan kako sam očekivao da će biti. samo da mu malo sredim trapove i to će biti odličan avion za te novce. Nekako su mi ovi stiroporci prirasli za srce naročito varijante od karton pene, jer su jeftini,vrlo lako se sklapaju i ako se ne licka i boji model može ceo da se sredi za jedan dan posla. posle i ako ga olivadiš nije ti žao jer te koštao mizeriju.
marko.jovanovic:
Da još nešto dodam. Gledao sam sada video iz Trstenika gde ljudi lete modele bukvano između aviona koji su sa obe strane piste ili ti platoa ispred hanagara, verovatno im niko ništa ne pregovara. U Velikim Radincim ako bi mi to palo na pamet MASAKRIRALI BI ME!
Jednom sam ih samo molio da poletim sa piste ispred hangara odnosno to nije ni pista nego betonski plato pa je bilo NONO!
Mislim razumem ja njih nije ni ono u Trsteniku baš najbezbednije što rade ali valjda ih puštaju. Jedno obično staklo kod tih privrednih aviona košta preko hiljadu euroa pa zamislite šta bi bilo sa njim kada bi se model olupao u isti. Zato i letim radnim danima kada nema nikoga da prigovara, nema aviona napolju a vikendom kada obično lete jedrilice odem pa nekada letim quad 250.
Hangar je postavljen da gleda u južnu stranu tako da je jako nepovoljan ako se leti sa mesta gde se ja nalazim a isto tako i nebezbedno je leteti suprotno zbog objekata koje sam već pomeuo... Zajkova je pista okrenuta koliko se sećam sever jug pa može kako hoće da se okreće, dok je ovde sav raspoloživi bEZBEDAN PROSTOR ZA LETENJE okrenut ka jugu i uvek ka suncu.. Na žalost.
()-()
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version