RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
Stearman Pt-17 Kaydet - 3D LabPrint
alzo:
To za kanal mi je danas rekao i drugar ali avaj možda je problem bio u lepku, ko zna, uglavnom nije izdržalo.
Čekamo prvi let (pijemo)
tibeteagle:
Ovaj model ne sme da se leti sporo a ni prebrzo. Potrebna je brzina pri poletanju i sletanj najmanje oko 25km/h, jer je jedinično opterećenje oko 56g/dm2 što se smatra nešto većom od normalnog za ovoliki model. Na punom gasu može da postane nestabilan zbog veznika krila i drugih neaerodinamičnih delova. Treba paziti na nagib modela (eleroni) i dobro ga držati, jer su krila teška zbog vrste konstrukcije i podupirača a koji daje inercioni probmem. Model ima 4 kraja krila umesto 2 koji aerodinamički mogu čudno da deluju. Uostalom dobro je prvo pogledati neke video klipove kako je drugima leteo i da se unapred pripremi za viđeno.
Problem slabog nosača motora su neki rešili predefinisanjem originalnog crteža.
Drugi problem je "hladni var" vlakana (zeleni motor) koji se baš tamo javio nekome gde je puklo i tebi.
Pogledaj pažljivo slike na ovom topiku ove stranice u postu 33. i 36. i sve će biti jasno oko problema koji se može javiti kod ove vrste tehnologije, kao i precrtani 3D crtež.
;namig
Gabor:
U nekim klipovima model baš lepo leti... Ne znam sad da li je do štampanja problem, ili... Inače u međuvremenu je stigao drugi držač motora. Ovih dana namontiram i prvom prilikom ide na Čenej.
tibeteagle:
--- Quote ---Ne znam sad da li je do štampanja problem
--- End quote ---
Ne mora da je. Da se ovo desi potrebna je velika sila. Ako je elisa (bila) u disbalansu, od vibracije može da se sila umnogostruči na određenom obrtaju. Snaga rezonancije je čudo. Zato obavezno treba koristiti kvalitetnu kompozitnu APC elisu a nikako ne drvenu. APC kompozitne elise imaju besprekorno simetrične lopate sa homogenom strukturom. Drvene to nemaju i nikada se ne mogu potpuno izbalansirati. Drvo je živi materijal i menja gustinu i geometriju na promenu temperature i vlažnosti vazduha.
;namig
Gabor:
Aham... Pošto imam spremno i kompozitnu elisu, u sledećem pokušaju on ide na model. Što se tiče balansa, to je 100% u redu, jer svaku elisu kontrolišem, i po potrebi balansiram. U svakom slučaju, hvala za savet ()-()
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version