RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > AKROBATSKI MODELI

EDGE 540T 60"

<< < (3/5) > >>

Stanko BG:
Najzad je došlo vreme da se u model ugradi elektronika. Večeras, sedmog radnog dana, Bole i ja smo, polako, ugradili ESC, povezali svu kablažu sa motorom - testirali motor i stavili kapotaž, elisu i spiner. Potom smo montirali i servo motore. Kabl od ESC-a i baterije proveli smo kroz konstrukciju, a kabl BEC kola koji povezuje ESC sa prijemnikom izolovali smo od smetnji i šumova u signalu feritnim jezgrom. Ovaj ESC vraća 6V u servo uređaje, tako da nema ništa od HV servoa, ali, koliko sam shvatio, to je sasvim dovoljna brzina za ovaj relativno malen 3D avion. Evo nekoliko slika...

U kitu se prekidač dobija bez pločice, tako da se nikada ne zna kada je uključen, a kada isključen. Pronašli smo jedan stari JR prekidač kome se kućište polomilo i iskoristili pločicu, staru preko dvadeset godina - što se i vidi prema ogrebotinama koje ima. Ovaj nam se detalj naročito dopada na ovom hi-tec avionu  :big smile Prekidač smo namerno stavili sa desne strane trupa gde je obično auspuh kod glow motora jer sada o tom problemu ne moramo da mislimo.

Servoe smo ugradil uz obavezno razbušivanje otvora na šperu. Ljude mrzi da izbuše otvore i onda vijak rascepi servo tray.

Prvi korak, ubaciti servo i šilom odrediti mesta otvora; drugi korak, izbušiti otvore odgovarajućom burgijom (1.2mm - prečnik stabla vijka); treći korak, uviti vijke i pričvrstiti servo.

SABURO:
Odlican model i opis radova. Imam sugestiju na poziciju prekidaca, okrenite ga da prema repu bude ON. Imali smo situaciju na aerodromu da je spala kabina i zakacila prekidac i sa ON prebacila na OFF, samo zato sto je tako bio orijentisan. Prekidac je bio postavljen dosta nazad za razliku od vaseg, al opet... eto, bilo tako i desilo se.

Stanko BG:
Hvala za sugestiju, zlata vredi... ova kabina zaista je velika i može napraviti karambol ako se otkači.

dejan_ts:
Lepa mahina ali steta sto neide na glow ili benzin motor vec na elektro

Sve pohvale za izradu modela i detaljima sa oznakama i linijama

Stanko BG:
Osmi dan kako radimo na modelu. Zapravo, to nije čitav dan, već nekoliko sati rada - koliko uspemo da ukrademo od obaveza i poslova...

Prekidač je okrenut - zlu ne trebalo!

U završnici radova na avionu, Bole i ja smo, večeras, montirali komande. Da bismo to izveli, prvo je trebalo da postavimo viljuškice (ball link) na pushrod-e. U uputstvu lepo piše da treba navoj urezati u ball link. Pokušali smo, pre neki dan, da uvijemo pušrod u viljuškicu, ali je ona od toliko jake plastike da sam ovog puta morao da donesem ureznicu M2. (U pozadini se vide ureznice Fabrike reznog alata, Trebinje - oštre kao žilet i posle trideset godina. Mali omaž mom čaletu i rodbini koji su Trebinjci. Ručica za urezivanje je stara preko 80 godina, američke firme Greenfield Tool & Die - ostala još od dede. Mnogo je volim). Tek kada smo urezali navoje, pushrod je uz muke uspeo da se uvije...

A, evo i spremljenih poluga komandi. U pozadini su Du-Bro hornovi. Koristićemo samo najduže jednostrane hornove, prema uputstvu...

U kitu su ponudili vijke M2 sa krstastom glavom i običnim navrtkama, ali smo mi stavili imbuse jer se lakše montiraju i samokočive navrtke M2.

Evo kako izgleda potpuno završena komanda na krilu:

Servo motori su kvalitetni i dobri, ali su Nikola (Saburo), ili Miloš, ne sećam se sa kime sam pričao, bili potpuno u pravu: ovi servo motori imaju veoma loše centriranje. Komande ostaju uvek izvan nultog položaja za koji milimetar... Šteta. Probaćemo ovako avion... Ako ne bude išlo kako treba, moramo kupiti JR servoe, ili MKS, nema nam druge. Pošto još uvek nisam nabavio naročiti adapter za punjnje Thunder Power baterija, nismo u stanju da napunimo baterije. Zapravo, kupljen je taj adapter i putuje. Sve baterija sveta imaju JST HX konektor za balans prilikom punjenja pa je Thunder Power odnedavno promenio svoj stari sistem konektora i prešao na JST HX. Ja, nažalost, imam stare Thunder Power baterije pa sam morao da kupim adapter sa TP na JST HX konektore za balans. Evo kako ta glupost izgleda:

Koristili smo bateriju od 4.8V za ugradnju i podešavanje servo motora, tako da su malko spori... Pa ipak, lepo je videti kako izgleda otklon na kormilu visine kada se podesi na maksimalan mogući hod, a to će reći na 150%. Tačno kako Daniel Holman preporučuje. Divota! Na snimku se lepo vidi da se klin napadne ivice na kormilu potpuno nasloni na horizontalni stabilizator. Dakle, imamo nekih 80 stepeni hoda, što je veoma važno za harrier i pljoštimični kovit.

Na kraju smo premerili krila i razlika u masi je malko veća od 2gr, što uopšte nije loše za serijski proizveden avion. Veoma smo zadovoljni. Nije potrebno raditi lateralno balansiranje aviona. Evo slika levog i desnog krila na vagici:

Zaključno sa večerašnjim radovima, avion je završen. Na slikama nije prikazano, ali smo ugradili i prijemnik, povezali sve kablove i sproveli kablažu kroz trup da se što manje vidi i da što manje smeta prilikom korišćenja. Ostaje još da nabavimo velcro traku za postavljanje baterije u trup... i, pravac letenje  (<--)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version