RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Mini Dart - 1m DLG

<< < (5/10) > >>

SABURO:
U to vreme dok sam vršio popravku krila, krenuo sam sa gradnjom novog trupa, obzirom da od pada nije ostalo ništa od istog. Fabrička varijanta trupa mi se nije dopala, jer je isuviše nežna i nekako sam osećao da može da dođe do flatera usled jačeg zabačaja i sl. što mi se i desilo.

Obzirom da sam rešio da oživim ovaj model, bilo je neophodno da napravim ili kupim trup od Andrew-a. U medjuvremenu je Andrew izbacio modfikovanu verziju trupa (nisam jedini koji je imao problem sa istim) i cena je iznosila negde oko 100Eura plus poštarina koja je oko 60eura... Uglavnom, odlučio sam da pare uložim u kalup kako bismo imali za nas i naše potrebe.

Uz ogromnu i nesebičnu pomoć BBcomposite tima na čelu s Brankom, krenuo sam u poduhvat. Branko mi je na CNC mašini izrezao kalup za budući trup

Potom smo Pera i ja krenuli u implementaciju kalupa, korak po korak, kako bih usvojio znanje koje su na njega preneli za svoje skromne potrebe. Pera je primpremio medijapan polovine kako bismo uradli "tvrdi odlivak"

a potom krenuli da redjamo materijal

evo Pere kako zatvara polovine od medijapana, kako bismo izlili tvrdi odlivak, na osnovu kojeg ćemo u narednim koracima da napravimo kalup.

SABURO:
Nakon 12h provedenih u toplotnoj komori, otvorili smo kalup i dobili "tvrdi odlivak"

Od "tvrdog odlivka" smo krenuti u implementaciju kalupa. Odlivak smo dobro namazali odvajačem i krenuli da slažemo staklena tkanja uzdužno i pod uglom od 45 stepeni. Ako se dobro sećam bilo je 8 slojeva 120 ili 150 gramskog tkanja. Fotografije su u nastavku.

Nakon 12h provedenih u toplotnoj komori, dobili smo savršeno odliven kalup  :mhm :D

Te smo već naredni dan krenuli u izdradu prvog trupa, odlučio sam da bude bele boje kako bi se slagao sa krilima i repnim površinama.

SABURO:
Prvi odlivak budućeg trupa nije prošao zadovoljavajuće! Koristili smo tri sloja karbona, dva od 80gr i jedan od 40grama unidirekcioni. Krutoća trupa je bila perfektno, međutim težina nije bila u opsegu očekivanih 25 do 35 grama, već smo prebacili na 45grama. Obično su trupovi oko 30ak grama za DLG modele od 1,5m, ovo je model od 1m razmaha i trup je nešto manjih dimenzija, pa je prvi pokušaj završen kao takav. Okej, šta je tu je, učim se. Kalup je tu, samo vremena sve manje. Tako smo i stali na tome, što zbog Covid19 situacije, što zbog privatnih obaveza.

Stanko BG:
Savršenstvo, Nikola. Kalup je predivan - svaka vam čast svima koji ste bili u akciji.

Nažalost, na masi možeš izgubiti samo promenom tehnologije izlivanja. Potreban ti je vacuum bagging. Naime, masa trupa ti je velika jer nemaš način da iscediš višak smole, ti radiš tzv. mokro livenje, gde je maseni odnos smole i matrice oko 40%:60%. Idealan kompozit je sa nekih 25% smole i 75% matrice - takav kompozit ima i najbolje mehaničke karatkeristike. To je bez vaccum bagginga teško izvodivo. Takođe, za vaccum ti trebaju i kese, i upijači viška smole i, naravno, vakuumski sistem (koji je relativno lako napraviti). Idealna metoda livenja bilo bi livenje infuzijom, koje sam sa mojim drugarom Duletom i genijalnim Brankom i njegovim timom radio u Omanu. To je jedno neverovatno iskustvo, moram ti priznati.

Evo, baci pogled na ove video snimke - možda dobiješ neku ideju:

Verujem da si i serijal You tube snimaka ovog Švage gledao...

Suviše je sitna ta jedrilica. Ja bih vaccum bagging, pa zatim spojio trup jednom trakom tankog, 40gr karbonskog tkanja i uz pomoć ovog balona. To bi bilo savršenstvo, ali treba mnogo novca da se realizuje. Mada, ti si prešao već više od pola puta... Srećno, Nikola  :big smile

IVAN3D:
Kao prvo SVAKA VAM ČAST!!!

Naravno i Branku koji je čovek pre svega LJUDINA!

Džoni i Pero ja sam siguran da ste vi sve već odgledali na tu temu i verujem da će svaki sledeći odlivak biti bolji.
Vakuum mislim da je u ovom slučaju potpuno neupotrebljiv i ovako mali trupovi se kao što sam siguran da već znate rade sa balonom unutra... Međutim balon tu i nema neku preteranu ulogu u smislu istiskivanja viška smole već je tu da osigura da materijal lepo nalegne na kalup.
Ono što bi ja predložio je da neki od odlivaka napravite tako što ćete smolu naneti na materijal van kaliupa i onda ubrusima pokupiti višak pa onda materijal staviti u kalup.... Međutim z takav "suvlji" materijal će biti ja mislim neophodan balon unutra...

U SVAKOM SLUČAJU SVAKA VAM ČAST!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version