Kao prvo da čestitam na pedantnosti izrade modela. Prava škola izrade modela. Još da je bio deo sa izradom ramenjače i radovima sa karbonom moglo bi to da bude bukvar za izradu relativno jednostavnih i jeftinih jedrilica, što mislim da je i bio cilj. Odlična varijanta za domaći F5J. Još jednom, čestitam.
Što se težine tiče sumnjam da će model biti oko 1kg težine. Sa SUP-om sam imao ohrabujuće rezultate u toj ''goloj'' varijanti a onda je ugradnjom svega ostalog (čemu nikako ne možeš da smanjiš težinu osim, možda, kablovima), težina krenula vrtoglavo uvis. Da zaključim - RTF sve ispod 1300 gr. biće pravi podvig.
Kod takmičarskih modela težina praznog modela prilično varira. Set-up je manje više isti u par grama kod svih. Explorer se do sada pokazao kao narasprostranjeniji i najuspešniji model a nije najlakši.
Što se tiče čvrstine, koliko sam ja uspeo da shvatim, cilj je što lakši a što čvršći model gde se čvrstina traži, ne samo zbog uvijanja po raznim osama već i zbog načina sletanja gde se modeli vrlo često, nemilosrdno ''bodu'' u tačku. Ko je gledao klipove na You Tube-u zna o čemu govorim.
Ono što je, po meni, daleko važnije je setovanje modova i raznih miksova u njima. A to opet zavisi, osim znanja, i od stanice, servoa ...
I kao najvažnije, trening, trening, trenig dok ne padneš u nesvest a kad se osvestiš, sve ispočetka.
Pozdrav. Pratim radove i dalje.
p.s. Trebalo bi napraviti po sličnom principu i trup pa makar samo prednji deo.