"....KUKU SINE POGIBE COEK, IDI GORE VIDJI TREBA LI IM POMOC......"
24-ti april... prelijep suncan i malo vjetrovit dan. Kumara (SERHIO) i ja razmijenismo par sms-ova te ti ja upalih dizel masinu, te pokupih kuma i njegovog vjernog Cularisa, te se zaputismo na periferiju grada da trazimo uslove za neostvarenu ljubav zvanu SLOPE SOARING. Druga -treca-druga -treca penjemo se mi starim putem i ostavljamo grad u izmaglici daleko iza nas...
... i tako mi odabrsmo mjesto, visoko iznad grada, vertikalna litica se izdize. Kumara kaze... mora da je to TO, te se dade sklapat vjernog Cularisa...
Poslednji preflight check, i Cularis je spreman da se vine u nebo!
... Cularis radi ono sto najbolje zna... leti visoko... stabilno i lijepo.... kumara sav ozaren ne moze do rijeci da dodje ..." ALO... VIDIS LI ?!?!?! VIDIS LI ??!?!?!!.......... NE PALIM MOTOR!!!!!"......
Po prvi put od kako smo u ovom divnom , ponekad i okrutnom hobiju, smo na djelu vidjeli i osjetili cari slope jedrenja. Vjetar nije bio suvise jak, ali je strujao bas kako treba, uz liticu na gore. Kumara je bio sav odusevljen dok je gledao kako cista prirodna sila vjetra uzdize njegovog Cularisa visoko... odmah je krenuo da primjenjuje teorijsko znanje koje je naucio..... ali.....
Trajalo je veoma kratko
Prilikom okreta u djelicu sekunde avion pada u brzi kovit... kumara nije stojao na samom rubu litice i nije imao pregled sta se dolje desava, daje full gas ali sve uzalud... ruzan zvuk je zaparao tisinu...
Kumara spusta stanicu i naocare i krece da se spusta niz planinu, da trazi ranjenog Cularisa...
Dok je on tragao za djelovima, momak iz doline je uspio da se popne i upita... "jeste li vidjeli... neka se jedrilica srusila odje...majka mi maloprije veli ...KUKU SINE POGIBE COEK, IDI GORE VIDJI TREBA LI IM POMOC..." utjesio sam momka i rekao da je sve ok...srusila se jedrilica... ali model... pilot je dobro.... makar fizicki.....
Kumara je iznio ostatke svoga vjernog Cularisa, kome smo na licu mjesta konstatovali da je ....
... Neznam sta reci za kraj.... vjerovatno kumara ima nesto da doda...
"...a trebalo je da bude lijepo..."