Недавно сам у свој Спектрум DX7 уградио ову батерију уместо оригиналне NiMH:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7346&Product_Name=Rhino_2620mAh_3S_11.1v_Transmitter_Lipoly_PackСа оваквом батеријом заборавите када сте је пунили последњи пут. Летео сам бар месец дана сваке суботе и недеље, плус испробавања код куће итд. Батерија није стигла ни да се издува до регуларног напона од 11.1 волти...
Али то није тема већ следеће:
Заборавим да искључим станицу. После једно 2-3 дана схватим шта сам урадио. Извадим батерију и измерим јој напон: 1.6 волти (не по ћелији већ све укупно...).
Е сад, за ЛиПо знамо да када падне испод одприлике 2.5 волти по ћелији нема јој повратка.
Ставим је на пуњач, али он је паметан па неће, јавља пренизак напон батерије.
Преварим га тако што селектујем NiCd (или оловне, сад не могу да се сетим) батерије и то само две ћелије, подесим на 0.1 ампер и укључим...прима струју. Тако једно десетак секунди. Онда повећам бројћелија на 4 па опет, све до 6 ћелија (биће ипак да сам га селектовао на оловне акумулаторе). Када се напон подигао довољно онда је пуњач прихватио да је пуни и на ЛиПо. Уредно је напунио до пуног напона и пуног капацитета, тачније и више од тога - 2670mAh.
Сада батерија ради. Остаје питање како ће се понашати, тј да ли ће имати пуни капацитет.
Отварају се нека питања:
1. како се повратила батерија када је морала да буде неповратно изгубљена (да ли пражњење веома малим струјама, реда неколико десетина милиампера колико предпостављам да вуче станица ипак не оштећује ЛиПо и када се испразни испод "границе"?)
2. зашто није деловао заштитни склопо станице који је морао да је искључи испод одређеног напона (8 NiMH ћелија пута око 1 волт... станица би свакако требало да се искључи испод 8 волти)?
Има ли неко одговоре?