Mephisto, pre desetak i kusur godina sam konstruisao, izradio i leteo avion koji lici na avion koji bi ti zeleo da napravis.
Posto u to vreme (setite se kako je zivot bio lep poslednje decenije 20-og veka u Srbiji) je bilo veoma tesko(i skupo) da se nabavi klasican modelarski materijal (balza, karbon, monokot), bio sam primoran
da koristim materijali koji su trenutno bili dostupni, stirodur, camove letve i samoljepljivi tapet.
Coka je u to vreme leteo nesto slicno mome projektu, ali raspona 1m i mislim sa motorom od 6 kubika.
Moj avion je bio raspona 1,5m i bio pogonjen sa O.S. max-om od 10 kubika, ali pojacan sa rezonatorom.
Ne zelim mnogo da smaram sa konstruktivnim resenjima, ako zelis mogu ti ih opisati, pa cak i fotografisati model, ali sturodur je bio 2cm debljine i ojacan sa camovim letvicama gde je to bilo neophodno.
Tip aviona je letece krilo i 2 vertikalna stabilizatora na krajevima krila.
Motor je bio na nosu aviona(ja sam hteo da pravim sa potisnom elisom, ali ju je bilo tesko u to vreme nabaviti), a tip stajnog trapa jer bio tricikl.
A letelo je polako kao jedrilica (povrsina krila je bilo skoro 1m2, a tezina neznatna) i brzo kao metak (zbog tankog profila) a mogao je da uradi 2 valjka u sekundi (komandne povrsine su bas bile velike).
Sve ti ovo pisem sa namerom da ne razbijas mnogo glavu koji tip profila da stavis (tip profila se birau zavisnosti od krstarec brzine, tezine aviona, Rejnoldsovog broja, specificnog opterecenja ....), nego
lepak u ruke i sklapaj to cudo.