ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Cell-Log Cell Voltage Monitor 2-8S Lipo
magic:
Evo jos malo informacija:
Slika koja je okacena u prvom postu je baterija br. 4. Dopunjena je sa 2560mAh.
Sledeca slika je baterija br. 2. Dopunjena je sa 2450mAh. Znaci samo 110mAh manje ali mnogo bezbednije!
Baterije 1 i 3 su slicne kao br. 2.
Dva korisna linka, proizvodjac: http://www.jun-si.com/EnProductShow.asp?ID=96 i uputstvo: http://www.hillrc.com/UploadFiles/CellLog_8S.pdf
poz
MEPHISTO:
--- Quote from: magic on September 01, 2009, 07:28:45 PM ---....U jednom mom ranijem postu koji opisuje kontrolere (ESC, regler) naveo sam da kontroler vidi samo ukupan napon baterije i da je to nedovoljno. ...
--- End quote ---
Само да подсетим да то не мора да буде увек случај. Нпр овакви ЕСЦ-ови прате сваку ћелију посебно
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2167&Product_Name=TURNIGY_Sentry_25amp_Speed_Controller
SABURO:
--- Quote from: Goran on September 01, 2009, 09:06:00 PM ---Saburo, nije pametno ne balansirati makar povremeno ćelije, naročito zato što su punjači i balanseri jeftini.
Često kvalitetne baterije su skuplje od punjača i/ili balansera.
Ja koristim ovaj baterijski monitor (i pored balansiranja):
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7367
I pred svaki let proveravam stanje ćelija.
Preporučujem ga. Radi odlično. Posle punjenja makar i bez balansiranja, utakne se u balanserski port na bateriji i sve ti je jasno. Pokazuje individualne napone svih ćelija.
Što nekom prilikom Magic reče, ako je razlika među ćelijama mala onda nema potrebe ni za balansiranjem sve dok se baterija ne prazni do krajnjih granica, u suprotnom, već je upropaštena neka ćelija.
Pozdrav Goran
--- End quote ---
Znam za sve to, imam i punjac i balanser jako dobar, nego nikako da kupim onaj kablic za 3 celije koji ustekam u balanser i bateriju..
:sljus
i dan za danom nagurah skoro godinu dana tako..Ma nece joj nista biti, uostalom videcemo rezultate sta kazu...S druge strane uvek je ispraznim skoro do maksimuma, sto opet nije preporucljivo...tako da ce rezultati testa biti veoma zanimljivi!!!
:big smile
MEPHISTO:
--- Quote from: SABURO on September 01, 2009, 08:08:26 PM ---...baetriju koju nisam ni jednom balansirao, a letim tako vec skoro punih godinu dana...
--- End quote ---
Ја НИКАДА ни једну ЛиПо батерију нисам пунио без балансирања. Увек и сваки пут. Једноставно увек прикључим и баланс кабл. Ипак, ја чиним другу јерес а то је пуњење већим струјама (3Ц) од препоручених 1Ц а у последње време 2Ц. Осам батерија сам третирао на овај начин годину дана уназад и још ме добро служе. Томе вероватно доприноси и чињеница да су изузетно ретко коришћене до пуног капацитета. Ја их обично користим до највише 70%.
Ево мог мишљења како треба идеално поступати са ЛиПо:
1. Не користити их за струје веће од 80% од предвиђених (нпр. из батерије 1000 mAh, 30C не вући више од око 25А)
2. Не празнити до више од 80% капацитета (из горе поменуте батерије извући до 800 mAh)
3. Балансирати при сваком пуњењу
4. Пунити са струјом коју је предвидео пороизвођач (до скоро 1Ц, у последње време се појављују батерије које се пуне са 2 или више Ц)
И још један савет, увек купујте батерије које могу да дају веће струје (нпр. ако имате две потпуно исте батерије а једна је 20Ц, друга 30Ц - увек узмите ову од 30Ц чак и ако вам нису потребне толике струје). Разлика у тежини је незнатна, у цени релативна, а, иако не могу да тврдим, скоро сам потпуно сигуран да батерије са већим Ц подносе много више (електричног) малтретирања од ових других.
Поз.
magic:
Danas sam napravio jos 4 leta sa logerom na Elementu. Smanjio sam tajmer na 7 minuta i evo rezulatata.
Minimalno je napon pao na 3,4V, znaci daleko bezbednije :big smile. Isto tako baterija ne opterecena je pokazivala 3,7V po celiji. Ovo treba da bude osnovni parametar kada skinemo bateriju sa modela i nakon letenja proverimo napone, ako je ispod 3,6V po celiji obavezno skratiti vreme letenja.
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version