Magic, od zajednicke odluke nema nista... Svestan si, nadam se, da se kod nas nista ne moze dogovoriti, zato ti lepo sve svoje "vizije" stavi na papir, ako zelis obrazlozi ih, objasni kako si zamislio da takmicenje izgleda, objasni kako se leti, boduje, objasni figure... pa, ko hoce taj ce doci...
Ko nece, taj se nece pojaviti ne znam kakvo da je takmicenje....
A, na filozofiranja se uopste ne obaziri...
TI SI SEF PARADE !!!
Kad neko drugi organizuje u svom mestu taj ce se, nadam se ako je razuman, ugledati na tvoje takmicenje pa, ce onda vise takmicenja, postati liga ili sampionat...
No, za sada, posto kazes da si mnogo citao i mozgao o svemu, istakni se i guraj...
I dalje, po meni, u pocetku se mozda ne treba toliko ni stavljati akcenat na samo takmicenje, nego vise na druzenje i letenje akro modela.
Smatram da ocenjivanje letenja treba da bude, nekako, krajnje jednostavno, primenljivo nasim uslovima i mogucnostima...
Samo ce vreme pokazati sta je pravi put za ovakvu manifestaciju napravljenu u nasim uslovima...
Kome se ne svidja kako ces ti ovo napraviti, od nove godine kad se ukinu vize, neka ide preko na neke ozbiljnije sportske manifestacije, pa nek se ogleda tamo po pravim F3A, IMAC ili drugim FAI pravilima...
No, garantovano, niko to nece uraditi iz raznoraznih razloga...
Prvi je lova, jer otici preko na par dana kosta dobrih par stotina evrica...
Drugi je da skoro niko nema model takvog ranga...
Treci je da oni koji to i imaju nece da idu da se takmice a, sem Coke, realno, kod nas niko nije taj nivo...
Usput, i Coka mora mnogo, mnogo, da trenira ako misli da ide bilo gde preko...
Zato, na samom startu cele ove price, budi svestan sta su nase mogucnosti i samo to imaj na umu prilikom smisljanja kako ovo treba da izgleda...
Sto se mene tice ja cu najverovatnije pocetkom septembra iduce godine, na Ceneju, praviti skup Warbird modela. Poziv vazi za sve modelare, ali lete ce se samo warbird modeli (od prvog svetskog rata do danasnjih dana)...
Moj plan je da postoje dve klase, skala i semi skala u kojima ce se ocenjivati izrada modela i detalji na njima.
Skala su modeli pravljeni iz kitova i sa planova, a semi skala su ARF modeli warbird aviona.
Sudije ili takmicari, medjusobno ce birati najlepsi model u svakoj klasi, koji ce biti nagradjen...
Letenje modela ce biti po principu da se mora izvesti, po prijavljenom redosledu, 10 prijavljenih figura od kojih su 5 zadate (poletanje, let minimalnom brzinom, let maksimalnom brzinom, sletanje i realizam celog leta) a, drugih 5 figura pilot bira sam. Figure koje pilot odabere moraju biti primerene modelu...
Svako ce leteti tri leta i sabiranjem ocena dobija se pobednik. Prijava je slobodna u toku takmicenja, koje traje, recimo, od 11-15 casova...
Sto se tice sudija videcu kako ce biti... Ako uspem da nadjem adekvatne sudije koje se razumeju u celu pricu statike i letenja, sudice takvi, ako ne izvlacenjem iz sesira takmicari ce suditi jedni drugima...
Za detalje ima jos vremena ali, koncepcija je kako je gore napisano...
I ono najvaznije, poenta je u druzenju a, manje u ocenama...
Pozdrav
Mirce