Sačekao sam da se strasti malkice smire, pa da pokušam da pojasnim neke od uzrošnika "varničenja". Nisam neki stručnjak za modelarske SUS motore, ali u ovih mojih preko 40 godina bavljenja modelarstvom, nakupilo se valda neko iskustvo. Na bazi tog iskustva ću i da govorim.
1. Skidam kapu O.S.-u. Od mog prvog susreta sa njihovim motorima impresionirala me je njhova predanost, pedantnost, kvalitet izrade, dizajn, smisao za detalje. Takav pristup bilo kom poslu mora da donese izvanredne rezultate. Uvek su imali odlične i pouzdane motore. Ali bilo je tu i frljoka. Sve po poznatom principu: ko radi - taj i greši. Kao i sve ostalo, daleko su i oni od savršenstva. Normalno.
2. Po mom skromnom mišljenju, predmetni motor je nastao na bazi nekog njihovog ranijeg glo motora. To se naročito odnosi na karter, koji očigledno ima klasičan modelarski dizajn sa sprovodom smeše iz karburatora kroz radilicu, gde radilica ima i ulogu otvaranja i zatvaranja kanala iz karburatora u karter. Takva konverzija na benzin nije strana ni drugim proizvođačima.
3. Sa onim na šta je Veljko ukazao, sreo sam se prilikom konverzije jednog motora iz motorne testere. Neki kanadski Mek Kulah (ili tako nekako beše) od nekih 40 kubika. Imao je isto tako napred okrenut karburator, ali vod nije bio kroz radilicu, nego, klasično, direktno u karter. Na stolu je motor radio perfektno. Montirao sam ga na avion od 2,5 metra (na tom avionu je Ljubigamajka naučio da leti) i tada su se pojavili problemi. Nikako nisam mogao da ga podesim da dobro radi i na zemlji i u vazduhu!?! Tako je bilo sve dok mu nisam zasenio karburator od direktnog opstrujavanja vazduha. Štos je u tome, da benzin u odnosu na metil alkohol ima dosta veću energetsku vrednost, ali i dosta manju brzinu gorenja. To je glavni razlog što benzinski motori imaju veči obrtni momenat, daleko manju potrošnju, ali su i daleko osetljiviji na preciznost smeše. I tu je začkoljica. Našteluješ do perfekcije motor na zemlji, poletiš, kad on počne da krklja i kašlje, a bogami i da se gasi. Poveća se dinamički pritisak vazduha na ulazu u karburator, i poremeti odnos vazduh/benzin u korist vazduha. Koliko. Pa taman toliko da motor nepravilno i nepouzdano radi.
Moguće je da su u O.S.-u to nekako rešili. E, to je ono što me (pretpostavljam i Veljka) interesuje - kako. Još su mu dodali i venturi produžetak na usisu, što pojačava efekat dinamičkog pritiska vazduha!?! Ne bi me opšte začudilo ako je u uputstvu naglašeno kako da se karburator zaseni. To sam već viđao.