RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Вуча витлом

<< < (5/6) > >>

kole:
Eto greske, izvinjavam se i na losoj informaciji i Laciki, ziveo sam u ubedjenju da je ono vitlo pravljeno u Madj. Znam da je Lacika pravio ona ostala vitla, valda?

Pozdrav,
Kole

saxpg:
Da ne otvaram novu temu, prije par nedelja kupio sam Albatrosa u Novom Sadu, s namjerom da ga prepravim na elektro.
Nego sto ga vise gledam sve mi je vise zao da ga ne probam na vitlu, pa me interesuje da li neko od vas mozda ima neke planove za izradu vitla?
Vec sam nesto listao po forumima, i vidio da se za izradu koristi alternator, i citav sklop mi je manje - vise jasan sem onog dijela oko kocnice.
Nikada nisam imao prilike da vidim kako vitlo radi inace bi mi stvari vjerovatno bile malo jasnije. Znaci bilo kakva pomoc bi dobro dosla.

kole:
Kao prvo nije alternator vec elektro-pokretac (starter, anlaser). Za kocnicu se moze vrlo lepo upotrebiti zadnji zupcanik za biciklu, i to onaj kod koga se pedale mogu okretati u nazad (kao kod trkackih bicikala). Za zabravljivanje se neka polugica ubaci medju zubce i tako vitlo moze da namotava sajlu a kad se zaustavi motor, jedrilica ne moze da odmotava sajlu. Kad hoces da vratis padobrance tada polugicu odzubis.

saxpg:
Hvala Kole, u pravu si, mislio sam na anlaser, ali sam napisao alernator.
Mozes li mi nekako pojasniti kocnicu. Ako se upotrebi ona kod koje se pedale mogu okretati unazad, onda nece kociti?
Da li je poenta u jednosmernom lezaju samo?
Shvatio sam dio sa bravljenjem.
Izvini malo mi je komplikovano iz opisa da shvatim nesto sto nisam vidio kako funkcionise.

mirce:
Saxpg, reč je samo o jednosmernom ležaju... Mi smo koristili taj "torpedo" od bicikla, ali ako imaš neko drugo rešenje, možeš ga primeniti...

Torpedo je bio dobar jer je prilično robustan. ali i njega smo menjali, s'vremena na vreme, jer se raspadnu ležajevu u njemu.

Sam torpedo je bio zavrnut na spoljni deo kalema (torpedo je kontra navoj) na koji se namotava najlon. Pored torpeda bila je jedna ručica koju si mogao da gurneš izmedju zuba na zupčaniku i da time blokiraš torpedo da se vrti samo u jednom smeru (to se radilo na poletanju)...

Kada si hteo da odeš po padobren, izvučeš ručicu i torpedo, tj ceo kalem se vrti u oba smera...

Pozdrav

Mirče

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version