To je problem sa slobodno letecim modelima , on leti sam kako hoce a ti ides za njim. Nema radio uredjaja, slobodan ko ptica. Vise od 30 godina letim modele gumenjaka klasa F1B- Wakefield a od ove godine i magnetne jedrilice F1E. Kod gumenjaka imas sedam startova po 3 minuta. Model leti u krugovima niz vetar pa i on ode 1-2 km daleko. Kada se saberes na takmicenju prepesacis 20 - 30 km. Srecom da su izmislili male predajnike koje stavljamo u model, tako da ih mnogo lakse nalazimo nego pre. Cak se desi da u toku leta izgubimo vmodel iz vida pa ga trazimo samo putem signala.
Svi smo mi slobodnoleteci ludaci - pacijenti , zreli za jedno ozbiljno, dugotrajno posmatranje.
Medjutim ima jedna lepa stvar a to su ta takmicenja zbog kojih se i bavim svim ovim. Uzbudjenje i adrenalin cine svoje. veriovatno da nema toga ne bih se ni bavio sa tim.
Sa RC modelarstvom se bavim ozbiljno nekoliko godina, lepo je ali mi fale ta takmicenja. U Srbiji nazalost nemamo nikakvih takmicenja jer je RC modelarstvo tek u povoju. Zanima me kategorija F3K - DLG jer je to prava takmicarska kategorija.
Inace nisam mlad imam 53 godine ali me takmicenja i te kako vuku. Odusevio me jedan Francuz koli se takmicio ove godine na Luxor cupu na Zlatiboru, ima 70 godina i jos se takmici u magnetnim jedrilicama. Mi smo isli kolima po modele i trazili ih putem tragaca jer nam je srecom jedan seoski put presecao letni poligon. Kada smo hteli da ga povedemo nazad on je rekao da ce nazad peske, trenira covek.