Shto se tice stirodura za pocetnike ja se tu u potpunosto slazem ali opet takav model mora imati karakteristike kao i model od balze ,ne potpune ali priblizne cisto radi opreznosti pri prelazu na drvene konstrukcije ,
dobro ja sam mislio da ti je ta shipka ulepljena vec i da ce tako stojati ,ali eto nisam znao da je zalepljena pa da ti ukazem problem na koji sam ja ugledao ,
shto se tice kradje zanata oko izrade mode od balze to nije nishta specijalno ,ako nemash ni jednog priajtelja u blizini niti u nekoliko kilometara okolo
moj ti je predlog da recimo za pocetak napravish jedan mali modelicic raspon do 1.6m i motorom od recimo 4.5 do 5ccm a mozesh i 3.5 ccm,shtim ako stavish ovaj mali motor moraceshda pravish krilo bez planka i trup u ramenjacama ,sa par rebara i ostalo sve u ramenjacama ,naravno od balze ,a shto se tice malo vecih motora znaci 4.5 5 i 6 ccm onda cesh moci i da ojacash krilo sa plankom i naravno deo trupa ,recimo do izlaznog dela krila i recimo gornji deo trupa iza krila do napadne icive horizontalca,mada to i ne morash jer cesh posle i onako i ovako morati da pruzash duz trupa opet ramenjace od lipe ili smreke ,recimo 5x5 ili 3x5 ili recimo 6x3 ,sve zavisi koju gde stavljash ,ali pazi da ne preterash sa tim ramenjacama kako ne bi dobio neko nezeljeno uvijanje trupa ili ti vitoperenje,pa ce posle da ti vuce model u neku stranu u koju se izvitoperio ,a posle tek muke sa letom ,moracesh stalno da ga trimujesh ,ali dobro ,nije greshka i da ti se to desi jer cesh znati za posle shta treba ciniti a shta ne ,naravno i ako je prvi model od balze nemoj se nadati da ce to biti savrsheno odradjeno jer kao i shto sam kazesh prvi put cesh raditi ,ali dobro ,za nardni model ce to biti sve bolje i bolje i pedantnije
a shto se tice velikih modela recimo od 2.2 pa nadalje ili ti na gore ,to je divota raditi na takvim proektima jer te svakog dana sve vishe i vishe privlaci da mu pruzash paznju i naravno pravish ,e u tome je i svrha modelara ,a narocito koji vole sami da prave ,
muku mucim ali cu te namucim ,i kad se to sve na kraju sklopi dobijesh neki prelepi rezultat vredan izgubljenog vremena i zadate paznje tom proektu
uh ja te ubi sa ovim ali eto da te namamim da pravish ,bas sam se raspisao ,dodje mi kad kad
ajd sad ,pa ako hocesh neki plan za neki modelcic javi se ,imam neshto pripremljeno u programima a tvoje je samo volja i rad sa tim
PS sve se slaze kao lego kockice
dejan ts