Danas je napravljen peti let sa Pantherom...
Poletanje je bilo dobro, Panther je sa novim prednjim trapom višlji nego ranije i sa spuštenim flapsovima se "odlepio" od piste brže nego što sam se nadao. Model je malo propao, ali nikakav problem, uz blago navlačenje palice horizontalca poletanje je bilo uspešno.
U vazduhu nema "iznenadjenja", model leti stabilno i na maloj i na velikoj brzini. Pola gasa je sasvim dovoljno za sve što želite da odradite. Danas sam iz horizontalnog leta malo "povukao" model, dao pun gas i Panther je sa lakoćom krenuo u nebo pod jedno 50 - 60 stepeni, napravivši dva valjka, bez po muke... Ipak kod takvih "egzibicija" jet model, za razliku od warbirda, prilino brzo nestaje u plavetnilu neba, pa treba biti oprezan...
Pun gas nema potreba koristiti, sem na poletanju...
Panther je veoma lak za letenje, figure su velike, ravne, nema nikakvih, ali nikakvih, nepredvidjenih situacija.
U periodu od zadnjeg leta Panthera u Beogradu do danas, diskutoali smo koja je najbolja procedura za sletanje.
Činjenica je da su sva sletanja do sada bila brža nego što treba i to je ključna stvar na kojoj treba da poradim. E sad, pošto je ovo, za mene, nov i model i pogon, potrebno je odrediti minimalnu brzinu sna kojoj Panther leti sporo, a dovoljno stabilno.
Danas sam pre sletanja, napravio prvi prilaz gde sam video da model može prilično sporo da leti, a da se apsolutno ništa se ne dešava sa stabilnosti.
Napravio sam prilaz iz veće daljine, flapsove sam spustio kao što radim na Thunderboltu i sa malim gasom Panther je gubio na visini, leteo sporo, a veoma stabilno, bez ikakvih naznaka da može da se desi nešto ne predvijeno.
Kad sam video da je sve OK, pun gas, Jet Cat ove generacije nema zakašnjenje na odziv palice gasa, odmah je počeo da dobija obrtaje (ali od lera do punog gasa ipak treba par sekundi) i sa lakoćom je podigao Panthera ...
Potom, ponovo ista procedura, malo pre piste skroz oduzet gas, model pred samom zemljom blago navučen i konačno sletanje bez iskrivljenog trapa...
Uostalom evo slika...
Žao mi je samo što je Sale, današnji snimatelj, totalno, ali totalno omanuo i praktično sem poletanja nemam nikakav video.
No, mislim da je Bane snimao ceo let, tako da će verovatono sutra taj snimak biti postavljen ovde...
Šta reći na kraju, doneo sam Panther-a sa letenja, a da je sve kako treba i baš sam zadovoljan.
Imam da prepravim par sitnica oko prednjeg trapa, verovatno ću premestiti i servo od upravljanja prednjim točkom malo napred, ali to je sve sića...
Sledeći izlazak, Panther ide ponovo na letenje...
Do tada imate veliki pozdrav od
Mirčeta