Da, Mythbuster imaš pravo, jer moji neki kometari imaju hladnu tehničku i suštinsku prirodu. Nema tu nikakav guard.
O ovakvim i sličim stvarima smo već diskutovali na jednom topiku:
http://rcfly4um.org/index.php?topic=562.0Suština je da smo konstatovali, koliko vrsta letelica, toliko vrsta teorije.
Za konvenciju o izračunavanje operećenosti imaš pravo, ali ja i dalje smatram nerealnim. Da nije to Graupnerova komercijalna varka, da parametri izgledaju malo primamljivije. Kod njih se 6-o kanalni RC sistem zove 12 kanala
već od početka 1970-ih, kada sam kupio moju prvu 4 odnosno 8 kanalnu stanicu.
Ja polazim od fizičke činjenice. Koliko nema smisla uračunati H. površinu evo mog razmišljanja. Recimo, ako promenim veličinu površina stabilizatora, odnosno horizontalca, koji po nečijoj konvenciji ulazi u uračunavanje opterećenosti, letne osobine modela se u opšte neće promeniti (osim u nekim specijalnim slučajevima jedrilica i sl.) a vrednost opterećenja će pokazivati razliku.
Možda na nekom drugom topiku možemo nastaviti, pa slobodno otvori pa da diskutujemo u edukativnom duhu ovog foruma. Mada sam ja više praktičar (tehnokrata
) nego teoretičar, kako si primetio. Namerno ne unosim puno teorije, jer ih ni sam nemam puno, a sve odbacujem što mene i druge samo odvlači od glavnog cilja, a to je uspešno i sigurno poleteti. Poznajem dobre teoretičare aerodinamike, koji nikada ili veoma malo lete a pogotovo ne prave dobre modele letelice.
Drago mi je da ti se sviđaju moji jednostavni radovi. Sve je OK.