Taman kada ste pomislili da cete opet cekati 2 godine na nastavak e pa pogresili ste. Radilo se bogami tako da me sve prsti bole od srafljenja
.
Vec sam imao iskustva sa sklapanjem amortizera ali ovo me je odusevilo, svaki amortizer se sastoji od 22 dela, znaci 88 ukupno plus ulje! No, kvalitet delova je takav da je milina raditi.
Evo kako je to izgledalo, jos uvek je sve u kesicama pa ne izgleda tako strasno:
A evo ih ovde sastavljenih i namontiranih na model:
nakon toga sam montirao servo i nosac servoa. Servo je Spektrum sa metalnim zubima od 5,7kg.
E to se sve desavalo juce i Bogami trebalo je dobrih 5 sati rada za to. Danas sam nastavio sa radom i na red je dosao motor. Verovatno sam vec pisao ali nije za zgoreg ponoviti. Jos kod kupovine modela sam se opredelio za motor tj. motor set od Novak-a koji je pre 3 godine bio oko 220$ u Americi jer je tada brushless jos uvek bio egzotika na automobilima. Elem, jos tada sam bio ubedjenja da je motor od 5000kV apsolutno dovoljan za 2WD bagi a i danas pored daleko veceg znanja i iskustva mislim da bih odabrao skoro identicno. Kontroler koji ide uz njega je deklarisan za 120A tako da je tu sve OK. Jedna bitna stvar kod ovog motora je sto je tipa Sensored, to znaci da kontroler u svakom trenutku zna polozaj rotora pa je onda rad motora mnogo finiji i meksi sto je bitno za off road jer je trakcija kljucna za ove modele. Na slici ispod to je ona gomila raznobojnih zica koja ide od kontrolera do motora. Na slici je jos i dodatni kuler sa ventilatorom za motor koji sam svojevremeno bio uzeo ali posto je instalacija takva da za njega nema mesta odlucio sam da ventilator montiram na ESC a kuler ce vec naci sebi neki drugi motor
.
Prenosni odnos sam odredio preko Novakove tabele
http://www.teamnovak.com/tech_info/brushless/br_gearing.html Kako je redukcija u kutiji 2,6:1 a veliki zupcanik ima 78 zuba da bi se dobila trazena redukcija od 1:9 idealno bi pasovao mali zupcanik od 22 zuba. Posto sam ja uz motor svojevremeno bio porucio set malih zupcanika sa 15, 17, 19, 21, 23 i 25 zuba odlucio sam da stavim zupcanik sa 21 zubom, tako dobijam prenos od 1:9,6 koji je za nijansu kraci od idealnog. Kako cu koristiti 2 tipa guma od kojih su jedne vece onda sa njima dobijam skoro tacan prenos. Ne treba izgubiti iz vida i da baterije stahovito napreduju i da daju mnogo veci napon nego ranije i to svakako treba imati u vidu!
I to je to sto se samog sastavljanja tice a kompletan za sada izgleda ovako
Naravno ima jos posla, ubacivanje prijemnika, programiranje kontrolera ali ce sigurno najpipavije biti farbanje maske.
Sta reci, pa nista novo sto vec nisam rekao, vrhunski kvalitet izrade delova da je prosto neverovatno kako sve to leze jedno na drugo. Ni jedna stvar nije nategnuta ili da neka rupa nije bila 100% tacna a u kesicama sve na broju (i dalje mi nije jasno kako to postizu) i lepo obelezeno. Ako nekoga bas zanima evo linka ka uputstvu a na 28 strani je exploded view sa svim delovima
http://kyosho.com/jpn/support/instructionmanual/buggy/pdf/30074_ultima_rb5_m.pdfpoz