Što je bilo daleko, postalo je sasvim blizu... Hellcat je gotov...
Predhodni dani u Kombinatu utrošeni su na finalno sklapanje modela. Iako je skoro sve bilo napravljeno i montirano još pre farbanja, ova zadnja faza odnosi mnogo vremena, jer sad kako se sve namesti, tako ostaje za probni let, a i za kasnije...
Zato svakom detalju treba posvetiti dosta pažnje...
Mnogo vremena sam potrošio na baterije, žice, prekidače, jednom rečju "struju". Hellcat ima 4 baterije, 2 za prijemnik, 1 za Match Box koji pokreće flapsove i jednu bateriju za led diode svetala.
Kao što sam već pisao ranije, ne menjam meni pouzdanu koncepciju i opet sam kupio NiMh Duracel baterije od 2450mAh.
Za prijemnik i Match box baterije su od 5 ćelija, a za svetla 3 ćelije.
Gledao sam da na ovom modelu, zbog težišta, baterije postavim koliko god mogu napred u trupu.
U bateri šopu su mi zapunktovali ćelije u pakete oblika kakvi mi odgovaraju, a ja sam kod kuće na limčiće koji su bili na krajevima zalemio žice sa konektorima i žice za punjenje baterija.
Kod sastavljanja modela treba dosta "mozgati" gde i kako šta da se provuče da bi kasnije manipulacija ili neki servis na modelu, mogli lakše da se odrade.
Tako i sa malo pre pomenutim baterijama dužina, mesto gde će se koja provući, kako će ići da ne smeta nekim drugim elementima u modelu odnela su mi dobar deo vremena.
Ista priča je i sa kablovima za servoe, koje u zadnje vreme više ne produžavam sa produžnim kablovima, nego ih presečem, pa ubacim parče trožilne žice (istog preseka kao na servou - žica kupljena na metar u hobi radnji) i tako nastavljam. Ovako mogu da napravim dužinu baš kakva mi odgovara i nema bojazni da se spoj dve žice na konektoru može otkačiti.
U Hellcatu ima 13 servoa:
- 2 za elerone - Hitec HS 654 MG
- 4 za flapsove - Hitc HS 645 MG
- 2 za horizontalac - Hitec HS 645 MG
- 1 za vertikalni stabilizator - Hitec HS 645 MG
- 1 za gas - Futaba 3001
- 1 za sugh - Futaba 3001
- 2 za klapne (jedan servo Futaba 3001 za klapnu ispod trupa i jedan servo Graupner 5077 za otvaranje klapni na kapotažu)
Servoi za elerone su na V kabelu, servoi za klapne takodje, flapsovi su na Match Box-u.
Servoi za horizontalce idu svaki u svoj kanal pa su miksovani, a ostali servoi idu svaki u svoj kanal na prijemniku.
Time sam "potrošio" svih 9 kanala na stanici.
Ispod poklopca je ploča sa prekidačima, konektorima za punjenje baterija, indikatorom napona, i priključkom za vazduh.
Glavni prekidač prijemnika je skroz levo, dok su dva druga prekidača, jedan za bateriju za Match Box i drugi za svetla.
Na gornjem delu centroplana je otvor iz koga izlaze sve žice i brze spojke za pneumatiku.
O tanku sam pisao preneki put, pa da se ne ponavljam... Evo samo dve slike kako je rešeno crevo za punjenje rezervoara, da se što manje vidi, a da bude pristupačno:
Pneumatika trapova je takodje odradjena i za nju važi skoro ista priča kao za "žice", sve na tačnu meru, "čisto" bez komplikacija...
Trapovi veoma lepo rade, pritisak u sistemu je stabilan, a kao što znate, koristio sam dve boce da bi kapacitet vazduha bio sa "debelom" rezervom...
Završen je i kokpit:
Kad je sve bilo gotovo, došlo je vreme da se dotera težište.
Hellcat bez uški je toliko "nosat" da sam bio ubedjen da olova neće trebati.
Nažalost, nisam bio u pravu. Kad su postavljene uške i model stavljen na balanser, trebao sam dodati 800 grama olova.
Iskreno, nisam mnogo razočaran jer nema Zirolijevog Hellcata kojem nije moralo da se doteruje težište.
Ono što me je malo razočaralo je opet težina...
Težina delova modela je sledeća:
- trup - 9450 gr
- centroplan - 4250 gr
- leva uška - 1460 gr
- desna uška - 1470 gr
- kapotaž - 1870 gr
- spiner i elisa 460 gr
što ukupno daje 18960 gr...
Pisao sam na početku da bi sa 17-17,5 kg bio baš zadovoljan, do 18 kg, onako, a sa ovom težinom baš nisam srećan... No sad, šta je tu je...
U odnosu na prvi model, koji je bio 21,5 kg, pa posle velikog "razmeštanja delova" po trupu spao na 20,5 kg, ova težina i nije tako "hrdjava".
Napravio sam lakši model za 1,5 kg...
Detlefov Hellcat (Nemac od koga sam kupio Zenoaha GT 80), ako mu je verovati, pisao je na RCU da je njegov model imao 17,5 kg (zato sam se tome i ja nadao), ali sa daleko lošije odradjenim finišom na trupu i krilima i bez pilota i drugih detalja...
Mene sad opet brine staro pitanje, hoće li Zenoah GT 80 biti dovoljno jak?
Mislim da hoće, ali sigurno ne sa nekom velikom rezervom snage...
Ipak, tačan odgovor ćemo znati vrlo brzo, jer već sutra palim motor, probam auspuhe i testiram elise...
Pozdrav
Mirče