RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Zamena za oracover foliju?
tibeteagle:
Dakyle,
hvala na pitanju, i da si opisao rad sa kineskim Oracoverom :)
Ja secem sa CNC sekacem sa kojim se reze veoma precizno. CNC znaci (computer numeric control) da se zica pomera u dve dimenzije X,Y po putanju crteza koje nacrtas u nekom CAD programu. Ovo je najmoderniji nacin da se reze bez sablona i konusna krila takode.
Posto je sekac dosta komplikovano i skupo napraviti ne vredi uloziti za jednog modelara, sem ako ga koristi cesto kao ja.
Stoga predlazem da odlucis sta zelis, nacrtaj a ja cu iseci za sitne pare.
Planiram da otvorim topic o mojim iskustvima secenja stirodura. Strpi se za koji dan stavljam dobar materijal sa slikama.
Detalji uskoro.
Poz. T.E.
Dakyle:
--- Quote from: tibeteagle on July 23, 2008, 05:52:50 PM ---Dakyle,
hvala na pitanju, i da si opisao rad sa kineskim Oracoverom :)
Ja secem sa CNC sekacem sa kojim se reze veoma precizno. CNC znaci (computer numeric control) da se zica pomera u dve dimenzije X,Y po putanju crteza koje nacrtas u nekom CAD programu. Ovo je najmoderniji nacin da se reze bez sablona i konusna krila takode.
Posto je sekac dosta komplikovano i skupo napraviti ne vredi uloziti za jednog modelara, sem ako ga koristi cesto kao ja.
Stoga predlazem da odlucis sta zelis, nacrtaj a ja cu iseci za sitne pare.
Planiram da otvorim topic o mojim iskustvima secenja stirodura. Strpi se za koji dan stavljam dobar materijal sa slikama.
Detalji uskoro.
Poz. T.E.
--- End quote ---
Hvala druze, znam sta je CNC, ali mi kao sto sam kazes - neisplativo ga je kupovati ili praviti. Cekam tvoj post sa materijalom..nacrtacu sta mi treba i saljem...Hvala na ponudi za secenje...posalcu ti ovih dana sta mi konkretno treba, kazi mi koji program (Corel, AutoCad ili nesto trece)
Svako dobro i cujemo se
boca55:
Iz mog iskustva najbolja zamena za Oracover je Oracover.
predator:
da li se moze kao zamjena uzet ona folija u koju se upakuje hrana,ne ona alu nego ona providna
fenix:
Ova folije za prehranu ni u kom slucaju neka i dalje sluzi za ono sto je namjenjena.Ovdje je vec bilo rijeci o alternativnim rjesenjima sto se tice folije pa evo da se i ja nadovezem na ovu pricu jer radim sa ovim folijama svakodnevno.Tu je naravno jedina zamjena PVC folija ORACAL 641 kako je zovu stamparska a moze da se nabavi kao glossy ili matt.Pored ove naravno imate i drugih proizvodjaca kao sto su Mactac,Avery,Cartongraf...Ja sam je postavljao preko stirodura i dobro se lijepi,nakon lijepljenja je pozeljno ugrijati fenom samo naravno pazljivo.Gledao sam i krilo pravljeno od balze koje je presvuceno ovom folijom odlicno je ispalo,samo kod ovih krila je mana sto se na prazninama pri jacem suncu folija izvitoperi.Znaci moze posluziti kao alternativno rjesenje ali za balzu je zakon Monocot ili Oracover.Debljina PVC samoljepljive folije je 75 microna,ne znam tacan podatak za Oracover ali sigurno je Oracover ili Monocot dosta tanja sto je i presudni faktor u citavoj ovoj prici.Krilo od stirodura koje sam radio za mAgPi-a dimenzija 1250x250 sam presvukao sa ovom folijom i kad sam ga poslije toga izvagao razlika u tezini je bila 75 gr. :sljus sto i nije malo bez obzira na sve snaznije motore,tako da sam tu foliju poslije skinuo i krilo samo ofarbao i naravno olaksao.Znaci za stirodur boja a za balzu Monocot,a ova folija moze za malu dekoraciju.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version