ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Iznenadno pregorevanje Esc-a
scirocco:
To jos nisam uspeo da izvedem posto su mi i muski i zenski konektori orginalni, nemoguce je okrenuti polve ,bar ja nisam uspeo sa ovim konektorima.Imao sam ja sa tim bar jedno 10 sati letenja i sve je funkcionisalo perfektno do trenutka ISTINE, tad sam pustio dim na slobodu iz elektronike... :hehe
djgorandj:
Pa resenje tvog problema je prosto, sto bi uopste kacio motor na esc a ne prvo na neku bateriju sa manjom voltazom, recimo 7 ili 4v. Proveri jel se ponasa normalno. Ako da, onda direktno na tvoju bateriju. Meni to lici da je motor prespojio ili cetkice se izlizale. FET-ovi crkavaju zbog kratkog spoja na izlazu, predpostavljamd a esc ne crkne dok ne das gas.
scirocco:
Vec istestirano sve,motor radi odlicno,predhodnom motoru su bile lose cetkice pa sam zamenio ceo motor,sa ovim sam vec leteo i sve savrseno radilo,mada to sada nije toliko bitno,koliko vidim da se to desavalo i jos nekim ljudima tako da ako bude sledeci put nesto slicno nece mi biti cudno.
miša2002:
Na šta se odnosi ono: "sve je izgorelo od elektronike" ? - Pretpostavljam samo na ESC ?!
Čest uzrok kvara "iz čistog mira" je malo zrnce kalaja, koje se oslobodi od potresa i otkotrlja baš tamo gde ne treba! To se dešava i renomiranim proizvođačima skupih uređaja! Isto tako može da se "polomi" parče licne iz nekog voda, jer se često otkačinju od baterije i "gužvaju" bez pardona, da bi se smestili u model! Verovali ili ne, često do ovoga dovode i domaće životinje ili ti one žute bube trkačice, neki ih nazaju "buba ruse" a one su čudo ima ih i tamo gde se najmanje nadaš!...
tibeteagle:
Na žalost elektronika ne gori, ni gorucka, već odjednom pregori. Desi se i da lančano pregori i LiPo pa i druge elektroničke komponente oko ESC.
Ima leka. Treba kupiti takav ESC koji čuva seba i LiPo, pa neki i motor. Do nedavno su to znali samo skuplji, a sada i Turnigy ima novu generaciju ESC sa novim čipom i softverom počevši od 20A pa na više.
Multiple protection features: Low-voltage cut-off protection / Over-heat protection / Throttle signal loss protection
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=11617
Ovaj drugi ima i loger u sebi, pa se posle lete može analizirati dinamika rada električnog pogonskog sistema modela na PC-u. Mikro crna kutija :big smile
http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10941
Integrated flight data logger, records data for the ENTIRE flight such as:
- Voltage
- Current
- Temperature
- Motor RPM
- Throttle travel
Vredi dati malo više $ za sigurnost. ;namig
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version