Gorane,
pokusacu da odgovorim na tvoja cetiri pitanja ali nakon odgovora, neces biti nista pametniji. Kao sto ti je Magic napomenuo ima suvise malo podataka da se da neki odredeni oblik.
Na prvo pitanje mogu da kazem da ti sigurno nece smetati ako imas posebnu bateriju za prijemnik, ali ce ti to komplikovati zivot, jer ces morati da proveravas koliko jos imas "elektrona" u njoj da sigurno letis. Sa tri celije u LiPo bateriji ne bi trebalo da imas problema pri letenju narocito ako svi servo-uredjaji ne rade u sto vreme. Moj prijatelj je imao 4 celije u LiPo bateriji, i cetiri servo uredjaja ( po jedan na svakom eileronu ) i "V" rep tako da su sva cetiri radila skoro stalno u isto vreme i za mesec dana letenja, skrhao je jedrilicu samo dva puta. Po mome misljenju to ti nije problem.
2) Servo-uredjaji, ESC i motor prave definitivno smetnje pogotovo ako su zice dugacke jer tada rade kao antene. Zato sam ti i rekao da ispitas domet prijemnika sa i bez rada motora da vidis uticaj motora na domet i nivo smetnji.
3) MIX komande nisu neophodne ni za prvi ni za hiljaditi let ako to dizajn ne zahteva ( V rep ). MIX komande ti samo olaksavaju da letis bolje ako ti je slabije iskustvo. Ja nikada nisam mesao nista jer zelim sam sve da kontrolisem sto je teze, ali znam sta radim i sta treba da radim. Za jedrilicu, ako je sve natrimovano kako treba, treba da leti sama sem kada je daleko pa treba da je vratis. Koliko puta sam lezao u lezaljci a predajnik mi je bio na stomaku, i samo bih je okrenuo da je ne izgubim iz vida. Svaka tvoja komanda joj skracuje let.
4) Sto se tice tezista za mene 46 mm od napadne ivice nista ne znaci. Moram da znam oblik krila i njegovu sirinu. Za prvi let je najbolje ako teziste postavis na 25% procenata od MAC-a. Nece planirati bas najbolje ali je sigurno neces ostetiti. Kada si zadovoljan sa reglazom, pocni da pomeras CG prema repu ali ti ne bi preporucio da prekoracis 33% procenata od napadne ivice. Svaki modelar ima za odredjeni model najpozeljiniju tacku CG koju sa povecanjem brzine vetra pomera unapred.
Ako ti moj odgovor nije mnogo pomogao to je zato sto nemam dovoljno podataka. Zato moras da nadjes nekog iskusnog modelara koji ce da pronadje gde je problem na tvom modelu.
Pozdrav Zivko.