Danijele,
Kažu, umetnost vožnje je u stvari umetnost kočenja. Iako je pojednostavljeno do koske, apsolutno je tačno. Elem, svako zna i može da da gas do daske, ali samo dobri vozači znaju kada, kako i koliko da koče, a da se ne napravi udes. Siguran sam da razumeš zašto sam ovo napisao.
E sad, "štelovanje" bilo čega, pa i helikoptera, može da se izvede na dva osnovna načina:
1. Uzmeš uputstvo, pa kreneš da čitaš redom po stavkama kako da se nešto uradi - i tako radiš. Znači, potrebno je samo da umeš da uradiš ono što se po uputstvu traži:
2. Znaš dobro principe po kojima nešto funkcioniše i šta hoćeš da podešavanjima dobiješ, a uputstvo ti služi kao podsettnik da neki korak ne preskočiš. Znači, ne samo da umeš nešto da uradiš, već i zašto baš tako, a da bi dobio rezultat koji želiš.
Prvi pristup je dosta komotan, i ako je uputstvo dobro napisano može da da solidne rezultate. Problemi nastaju kada nešto u uputstvu nije objašnjeno, ili još gore - nejasno ili pogrešno objašnjeno (na žalost to je veoma često). Ako nisi "u materiji", i još nemaš nikoga ko bi mogao da ti oko toga pomogne - blokada. Ili se stane, ili se "napipavanjem" nastavi, pri čemu se otvara široki spektar nevolja. Od materijalne štete, pa do povreda (pu pu pu).
Drugi pristup podrazumeva dosta predhodnih znanja, ali to pravi modelari ne shvataju kao nepotreban gubitak vremena, već uživaju u tome. I ne radi se tu o suvom teoretisanju, već o želji da se tačno zna kako i zašto nešto funkcioniše. Od toga, pa do ideja kako nešto može još bolje da radi samo je korak. Bez takvog pristupa se modelarstvo ne bi ni razvijalo.
Prvi pristup je u glavnom zastupljen pre svega kod onih koji više (ili jedino) vole onaj "livadski" odnosno letački deo ovog našeg RC hobija (letači). Ima vrhunskih letača koji nisu baš "na svome" kada se radi o aerodinamici, elektronici, motoristici... I to je potpuno legitimno i poštujem. Jednostavno ih to ne zanima previše.
Drugog pristupa se drže oni kojima je letenje samo jedan deo modelarstva. E, to su po važećim shvatanjima modelari u pravom smislu reči. Njima nije toliko važno to šta je u uputstvu napisano, već zašto je to tako, i dali može bolje. Oni i konstruišu, pa i pišu uputstva. I među njima ima vrhunskih letača (i više), što im nije naj važnije. Naravno da je i taj pristup potpuno legitiman.
Da bi neko bio vrhunski stručnjak i trener, nije nužno da bude vrhunski igrač. I obrnuto, da bi neko bio vrhunski igrač, nije nužno da bude vrhunski stručnjak.
Zato ja sve na forumu poštujem, jer polazim od legitimnosti svakog stava prema RC hobiju, ukoliko to ne podrazumeva otvoreno i zlonamerno vredjanje ostalih članova i zdrave pameti. A i onda reagujem u smislu gašenja nesporazuma, a ne raspirivanja. Dakle, oladite svi po malo, svi ćemo se zajedno lepše osećati u ovom našem hobiju. A to je cilj, zar ne?!
E sad, nemam pojma zašto sam ja sve ovo napisao, ali mislim da nikome ne škodi. A ako nikome ne škodi, onda bi moglo da bude i korisno!?
P.S.
Ipak je pravilan naziv ROTOR a ne elisa. Zašto? Pa zato, što elisa pretvara snagu motora u vučnu silu koja obezbeđuje progresivno kretanje letilice duž uzdužne ose, a zahvaljujući tom progresivnom kretanju kroz vazduh, na krilima se stvara uzgon koji održava letilicu u vazduhu. Helikopter ima ROTACIONO krilo, koje se zato i zove ROTOR. On, za razliku od elise, ima dvostruku ulogu - ROTacionim kretanjem kroz vazduh stvara uzgon koji održava helikopter u vazduhu, a horizontalnom komponentom nagnutog vektora uzgona obezbeđuje horizontalno kretanje, u onu stranu u koju je vektor uzgona nagnut.
Kad me već vučeš za jezik, odnosno - za tastaturu.