Koju diskusiju izazva ovaj sirokougaoni pojam
.Prije svega da napomenem da sam za prve fotke koristio Samsung Digimax1.3 mega pix koji na objektivu nema nikakvih oznaka
.Taj aparat sam kupio prije 7 godina tj.kada su se tek pojavili na ovim prostorima digitalni aparati.Kad sam pdlucio da malo experimentisem sa ovim aparatom u oblasti AP naravno da sam njega ugradio i sa njim napravio prve slike.Kvalitet tih slika je zadovoljavajuci s obzirom da nema kojekakvih opcija koje danas imaju digitalni aparati pocev od stabilizacije slike brzih programa za obradu slike itd.Kod Samsunga je bilo jednostavan sistem okidanja samo jedan pritisak i
dok kod danasnjih su sve to iskomplicirali sa zakljucavanjem fokusa i parametara tj .prvo okidac do pola pa kad aparat sve to odradi tek onda drugo okidanje.Znaci sad kad imama i ovaj novi aparat vidim neke prednosti a i neke mane
.Cinjenica je da sve ovako upakovano u malo kuciste ne moze da funkcionise sve besprekorno,tj.ne mogu se staviti sve kvalitetne komponente pogotovo sto se tice optike.Tako da je zakljucak bilo koji aparat je dobar naravno i koliko novca neko zeli da da za ovakvo zadovoljstvo,sto bi rekli princip je isti sve su ostalo nijanse... : :mhmKad sam birao aparat najvise sam obracao paznju na
tezinu aparata pa tek onda na mega pix.jer je to najmanji prooblem danas je najnormalnija stvar da bilo koji od ovih aparata ima min5-6 mega pix.sto je sasvim dovoljno za dobru sliku,a posto se ne zumira u toku leta nema potrebe za vecim brojem pixela.
Kao sto je neko rekao u nekom od postova i sa jeftinijim aparatom se mogu dobiti odlicne slike,tako da sve ovo sto se nalazi u ovim digitalcima i ne igra neku bitnu ulogu kad se aparat nalazi u vazduhu
.Kao sto je tibeteagle rekao bitno je podesiti ugao aparata,a najbolja stabilizacija za aparat je mirna ruka pilota
E kad sam vec pomenuo stabilizaciju evo jedinog rjesenja za totalno smirenje aparata u pitanju je naravno gyro ...
Sve ove dodatne opcije povecavaju tezinu modela a samim tim i brzinu modela koja je bitna ya dobru fotografiju pa tako da zasada nisam razmisljao da uradim nesto ovako,ali ko zna mozda ubuduce
Razmisljoa sam i o ugradnji mini cam i predajnika koji bi na monitor prenosio sliku tako da bi mogli da vidimo sta se fotografise ali opet problem tezina i domet predajnika.Ovo je i dalje u razmatranju,za sada i dalje nisanim sa aparatom i modelom i nema nekih velikih promasaja pogotovo kod panorama
A sad da se vratim na sirokoigaone koji su izazvali svu ovu polemiku i koji su prouzrokovali otvaranje novog topika izbotr aparata za AP
Meni je ovu zbrku oko sirokougaonog izazvao prijatelj koji se bavi profesionalno fotografijom pa mi je rekao da trazim sirokougaone tj.ovakve aparate
http://www.olympus.co.yu/consumer/29_digital_camera_fe-350_wide_details_18546.htm http://www.olympus.co.yu/consumer/29_digital_camera_mju_1030_sw_18625.htmZnaci to je to
wide pod tackom br.2 pise
-28mm sirokougaoni objektiv za impresivne fotografije pejzaza i prirode - sto je dobro za AP,tako da evo odgovora i za
rastaman93 znaci nije upitanju nikakvo kacenje dodatne opreme tj.kojekakvih objektiva jer za ove aparate to nije predvidjeno
.
Ja sam tragao za ovim aparatom ali ga ovdje kod nas nisam mogao nabaviti tako da sam kupio Olympus mju 820 a na objektivu pise -AF5x opical zoom 6.4-32mm 1:3.3-5 -pa sad malo strucniji ako hoce neka objasne malo bolje ove parametre.Na kraju zakljucak nakon prvih iskukstava sa ovim aparatom sve vise vidim da je ovo sve manje bitno jer sustinu zadovoljava a bitan je dobar model i mirna ruka pilota
Pozdrav svima.