Miso sve zavisi od modela do modela ,koji profil imas i koje ti je rastojanje izmedju prednjeg i zadnjeg krila ,
Ti si radio model po nekom nacrtu koji je i pitanje da li je dobar (tacan),vidish Presko je sve racunao i sasvim se drugacije ponasa i imoze da ispituje stvari oko tezista ,imam i ja neke nedoumice u vezi njegovih ispitavanja ali kad sagledam sve ovo nekako mi je jasno sta hoce da kaze i postigne ,do dushe neumem da objasnim jer nisam neki strucnjak oko toga ali kad poletim model mogu sve da vidim i saznam u cemu je stvar ,
Nazalost kod tebe na modelu je nesto i sasvim trece u pitanju ,imas kilazu malo povecu ,imas motor koji je slab ,i sad nisam siguran kakva su ti krila u pitanju ,verujem da je preskov model lak ,nisam pratio temu od samog nastanka modela ali verujem da je lak ,
Drugo tvoj oblik krila je drugaciji od preskovog i samim tim ima drugih karakteristika ,u pitanju su akro modeli i svi se oni razlikuju po necemu ,ja sam imao YAK54 i stvarno sam se razocao u njega ,ne sto nije hteo da leti po mom vec zato sto je model zahtevao od pola gasa pa na dalje a meni se to ne svidjalo i nevolim takvu vrstu letenja ,daj mu ga po gasu i leti ,to nije to po meni,slazem se da akro modeli trebaju da se lete sa gasom jer su tako konstruisani i pravljeni ali ja sam imao nade u njega da cu ga moci leteti i sa trecinom gasa ,da mogaosam ali na visini i da cekam kako polako gubi visinu ,to nije uzivanje ,onda sam skontao da moram po gasu da mu ga dam i onda je pocela cela zajebancija ,
yak je lepo leteo i nemogu da gresim dusu da nije bio dobar ,ali jednostavno mi se nije svidela njegova brzina leta ,bas je brz
e sad ,ako ponovis ponovo da napravish tvoju extru ali u konstrukciji i svedesh njegovu tezinu na minimum ,tipa 3kg mislim da cesh dobiti onu pravu stvar koju zelish od njega,
Te reglaze su po meni malo i nedefinisane morash stalno da jurish sa postavkom komponenata u njemu ,ali jednom kad ubodesh ono pravo onda je to to
Citam da se presko zalio sto nije mogao u kovit ,naravno da bi ushao model u kovit mora da ima zadnju centrazu kako bi lakse ushaoi i napravio pravu spiralu koja opisuje kovit ,ali pazi samim tim kad napravi lepu spiralu moze doci i do zakucavanja to jest do problema vadjenja iz kovita ,to je bolno ,dodje do loma modela ,imao sam tu situaciju sa Yakom i ni malo nije prijatna ,sva sreca te ga nisam razbio vec sam uspeo u zadnjem trenutku da ga pocupam i izvadim iz sranja
kazem opet proracun tezista po papirima i matematici je jedno a napraviti teziste u toku leta je drugo ,i druga stvar sve zavisi od pilota u kakvom ce tezistu moel da mu bude ,zato se i kaze prednja reglaza ,zadnja reglaza i normalna reglaza,
i opet napominjem neznam da objasnim jer nisam strucan oko toga ali znam da uregliram model i ustelujem da to leti kako treba
i josh jedna jako puno bitna stvar ,dovesti model od nekih od ovih reglaza znaci da pilot koji radi akrobacije (da kazem i to, nisu sve akrobacije iste sa centrazom podjednako izvodljive ) mora da je prilagodi tipu onim akrobacijama koje izvodi ,ja smatram da ima vishe tipova akrobacija ,osnovne ,one malo lude i one skroz lude ,ja uvek radim osnovne i za osnovne model treba maltene biti u normalnoj reglazi i malo iza kao sto je neko rekao po crtezu ,e sad to po crtezu nemora da bude uvek isto za sve modele
dal me neko razumeo ili nije ,kada se vidimo mogu mu lepo ispricati sta sam mislio i na koji nacin da mu opisem sta se desava sa ovim centrazama tj reglazam pa eto nekako da me shvati
izvinjavam se na smetnji ali drago mi je da se ova tema oko centraze modela pokrenula
hvala Dejan TS