Po planu, krilo je predvidjeno da bude iz jednog dela. Rebra sam "malo" preradio. Predvidjeno je da u krilu postoji samo centralna ramenjaca,
koja je od spera 3mm, i napred i pozadi po dve letvice od 8 mm balze koje bi bile izlazna i napadna ivica. Elerone bi trebalo seci
"iz ruke" i izbaciti oko 16 mm (izlazna krila i napadna elerona). Opet mi je to nekako bilo komplikovano tako da sam na rebrima
ucrtao jos dve letvice na mestu izlazne ivice. one su od balze, tako da nece mnogo otezati, a doprinece krutosti konstrukcije.
Takodje, u rebrima sam otvorio malo rupa kako bi krilo bilo jos malkice lakse.
Ramenjaca je isecena iz jednog parceta spera (hvala Coko) tako da je samo potrebno postaviti je na sto i poredjati rebra. Najvise vremena mi je bilo
potrebno da postavim centralni sper. Ukrutio sam ga postavljanjem unakrsnih ukrucenja od nekog drveta sa gajbica za voce, koje sam na plan lepio duplofan trakom.
Stipaljkama sam dodatno stegao sper izmedju ovih letvica.
Na rebrima postoje stopice koje odredjuju visinu svakog rebra, tako da je ova procedura krajnje jednostavna. Centralno i ujedno najvece rebro je od spera.
Isekao sam dva i slepio ih zajedno jer u to rebro treba da se ubaci klin kojim se prednji deo krila kaci za trup.
Dva parceta spera imaju na sebi rupe kroz koje ce se srafovima krilo vezivati za trup.
Zatim sam od balze 8mm isekao traku napadne ivice i zalepio sa cela na rebra.
na dva rebra gde ce se kaciti poklopac (i ujedno nosac) servoa, sam usekao podnozja za letvice.
Letvice zalepljene
i poklopac postavljen na svoje mesto.
Cisto da ne bude zabune, strana koja je sada gore je u stvari donja strana krila.
Sada je ostalo jos samo da se krilo plankira. po planu je predvidjena balza 1.5 mm
Kada se sve osusilo, krilo sam skinuo i krenuo sa radom na gornjoj strani
Od dva parceta bale 8 mm sam napravio sablon i prema njemu obelesio deo koji treba da otpadne. mereno od letvica.
Znam da je Sava to radio drugacije, ali je meni ovo bila mnogo laksa varijanta, jer naravno nemam toliko iskustva.
Ostrim skalpelom sam isekao visak
i zalepio izlaznu ivicu
Duz izlazne ivice sam na nekoliko mesta isekao donji plank kako bi mi posle bilo lakse da isecem eleron.
U preostalu rupu je ubacena jos jedna letvica koja ce biti napadna ivica elerona i zalepljenna za donji plan i ostatak rebara.
Zatim sam isekao elerone i plankirao posebno krilo a elerone posebno.
Tek sada vidim da mi fali deo slika na kojima se vide ojacanja za sarkice. Uglavnom, na 4 mesla na krilu kao i u eleronu su zalepljeni
komadi balze u koje ce se ulepiti sarkice. Procedura busenja rupa je ista kao i za horizontalac i vertikalac.
Jedini deo koji nije zatvoren je gornji deo blizu napadne ivice koji cu zatvoriti tek posto probusim rupu za klin.
Kada sam probao da krilo ubacim u trup, uvideo sam jos jednu gresku na planu. Centralno rebro, ono od spera, je duze za 7-8 mm.
Obelezio sam, onako od oka, koliko treba skratiti zadnji deo krila, skratio ga, a zatim smirglanjem doterao na potrebnu duzinu.
Klin je zaleljen i ojacan sa bocnih strana, a zatim i taj deo zatvoren.
Sledece na redu je postavljanje motora, servoa i generalna proba svega na stolu, a zatim sledi besomucno smirglanje, kitovanje, smirglanje,
i na kraju presvlacenje.
Radovi ce narednih desetak dana biti stopirani zbog koriscenja zasluzenog ogmora, a vama uz slike relativno zavrsenog modela, Zeli
srecne Bozicne praznike.