Malo sam gledao kakvih novih jedrilica ima za ovu klasu i "tehnika" je baš napredovala, najviše oko materijala od kojih su izradjeni modeli, a samim tim i težine istih...
E sad, jedno "elektro - tehničko" pitanje, pošto moj model ima bateriju Rhino od 4900mAh, 11,1V i sa njom može da penje najmanje 20 puta, interesuje me koju bih manju bateriju mogao da stavim a da imam iste ili možda bolje performanse.
Na takmičenju, po turnusu, mogu da se naprave samo dva starta, tako da ogromna baterija samo predstavlja nepotreban teret, a moj jedini način da još malo smanjim težinu je zamena baterije.
- motor: Mega 22/30/1 sa reduktorom 4:1
- kontroler je Jeti 70A
- elisa 13x7
Kad sam kupovao model, Szeri Andras me je tada pitao za koju namenu će mi model služiti, za rekreativno ili takmičarsko letenje. On je tada (2004) koristio NiCd baterije - za rekreativno letenje 10 ćelija - 12V i elisu 13x7, a za takmičenje 7 ćelija - 8,4V sa propelerom 16x7...
To beše davno, praistorija elektro modelarstva...
Pošto se sve drastično promenilo, molio bih za savet koju bateriju da kupim, a da ne predje jedno 1500mAh (to sam video da koriste), koliki propeler bi odgovarao takvoj bateriji, a da se sve uklopi sa motorom i prenosom koji imam i naravno kontrolerom...
Hvala unapred
Mirče