Monokot definitivno nije izmišljen za penaste stiren maternijale. Stirodur gubi svoju termostabilnost na 110°C a termoskupljajuća poliester folija za modelarstvo se počinje skupljati preko 120°C. Probao sam i ja već davno. Može se napeglati ali veoma je rizično. Treba uzeti u obzir da se sa presvlačenjem oracover-om, monocote-om
gubi smisao jeftine i brze samogradnje. Površina će svakako ostati mekana (osim stakloplastike). Stirodur je mikro šuplaste površine pa je prijanjanje bilo koje folije, bez da se pre lakira barem 2 puta sa eko lakom, veoma slabo.
Postoje dve alternativne metode za presvlačenje koje su se rasprostranije među samograditeljima. Presvlačenje sa trakama u boji i farbanje.
Evo tutorijala za stavljanje folije i drugih armiranih traka a da na kraju ispadne dobro i lepo. Sve se radi na hladno. Mnogi modelari su već probali i kod nas.
I sa višeslojnim farbanjem se dobije film na površini pa i sjaj. Moju metodu farbanja si već verovatno video.
Monokot + drvena konstrukcija su u lepom braku, pa nije lepo...
Još nešto važno. Kada se monokot skuplja pri peglanju, polako steže i deformiše konstrukciju. Ako ta konstrukcija nije dovoljno kruta da se odupre takvim silama kao jače drvene, onda dolazi do neželjene deformacije, odnosno gubljenja pravilne geometrije modela, što može da utiče na aerodinamičnost. Konkretno može da se izvitoperi tanko stirodur krilo, horizontalac, vertikalac...