Znam, znam, već sam dosadan sa svojom pročom kako se lepo provodimo na Čenejskom aerodromu, ali šta da radim kad je tako...
Valjda je Bog pogledao na nas modelare...
Ove sezone na Čeneju se ništa ne dešava, nema jedriličara (njih nema već dugo), padobranaca, čak ni avioni aero škole "Ex3m" sa svojim Cesnama ne lete.
Naravno da je žalosno što je to tako, ali nama modelarima ovakva situacija ide "na ruku".
Danas sam, oko šest uveče, opet prvi stigao na letenje, otvorio kapiju aerodroma, došao do piste i imao šta da vidim, izgleda da je danas deo aerodroma ispred hangara i u produžetku naše modelarske piste podšišan...
Trava je ko' na golf igralištu, bruka kako je dobro...
Taman sam izvadio "spravu"...
...kad eto i njih...
Golub i Joja, koji je pre neki dan stigao iz Kanade, a na zadnjem sedištu, u stilu pravog direktora, kao što je nekada i bio dok ga je vozila crna limuzina sa malom registracijom, ON...
...Drug Car - čika Dule...
To "drug car" je anegdota iz Titovog doba, kad je u poseti Jugoslaviji bio Etiopski Car Selasije. I, kako je to već bilo tada, Tile ga je vodio da ga impresionira našom industrijom i tako dodjoše u Rakovicu.
Predsednik Radničkog Savete imao je čast da se obrati gostima.
Ko ne zna, a to su mladji članovi ovog Foruma, nekada nije bilo gospodine ili gospodjo, nego su bili Drugovi i Drugarice, čak je i Tito bi Drug Tito...
Pošto je to "druže" bilo svakodnevna reč, "majstor" je ovako počeo govor pred Etioskim carem i Titom:
- Druže Care...
Tito samo kad se nije srušio, svi bi se smejali, ali ko sme, a onog jadnička su verovatno odmah poslali na Goli otok...
Sve u svemu, osta naša uzrečica "druže care"... Evo ga on"okupan" zracima sunca...
Golub je trebao da donese Zeroa, ali je smislio da mu je bilje da ponese novi "Show time", a na kraju je stigao sa nekim malim modelom...
Do kraja model je poleteo i leteo Joja...
Bio je i Jole, doneo MX 2...
Šta reći za pisca ovih redova, Panther, 4 starta, prednji trap ceo...
Baš uživam sa ovim modelom, danas sam napravio 35-ti let. Kad je sunce već bilo prilično nisko na horizontu, senke na zenlji dugačke, recimo osam sati uveče, napravio sam zadnji četvrti let. U momentima kad nagnem model u zaokretu, a narandžasto sunce ga obasja... Uf, ne postoji lepša slika...
Oduševljen sam ovim jetom.
Kao što znate, Panther je kuplje iz prostog razloga jer je to bio jedini jet koji je bio u kit varijanti, a da odgovara turbini koju sam hteo da pazarim.
Već u startu mi se svidjala konfiguracija modela, klasična krila, flapsovi, eleroni...
Naravno da tada blage veze nisam imao kako leti, ali čitajući šta ljudi pišu pričalo se da je model mnogo dobar...
Vremenon se sve to pokazalo kao veoma tačno...
Prvo, model leti neverovatno lako i stabilno, leti sporo da ga je skoro nemoguće prevući...
Panther "podnosi" sve moje greške, pogotovo na sletanju... Krivi se onaj štift, ali to je minorna šteta.
Čak je i to ispalo mnogo dobro, jer, za 6 minuta promenim štift i teram dalje...
Posle toliko grubih sletanja, na modelu nema nikakvih oštećenja...
Toliko opušteno idem na letenje sa ovim modelom, jer znam da nema teorije da se nešto desi...
Lako se i pakuje u kola...
Jedva čekam da idem u subotu ponovo...
E, kad smo kod subote, mogli bi da se malo družimo popodne. Recimo oko pola četiri - četiri, pa do mraka...
Modelarska pista je besprekorna, kažu da će vreme biti super, znam sigurno da mi novosadjani idemo, doći će i Dragan iz Palanke, Gabor iz Bečeja...
Gabor navodno pravi maiden flight sa Extrom...
Ajde, Magic, Saburo, Čupko, Karikliću i ostali Beogradjani dodjite...
Poziv važi za sve ostale, ne samo modelare Beograda...
E pa ondak, uzdravlje do subote...
Mirče
P.S. Kad smo god jeta, nema laži koliko se puta letelo, svaki start ostavlja trag na pisti...
I par slika Čeneja u suton...