RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Celicne zice
saxpg:
Ja sam prije par godina subotom na Bubanj potoku kod lika koji prodaje prohromske zice kupio 10 komada od 1mm.
Ove zice su idealne kao poluge za komandne povrsine.
Mislim da je 10 komada kostalo 300-500dinara.
Samo jedan lik ih prodaje i ima raznih debljina, koriste se za varenje, subotom je tamo.
Druga varijanta je celicna zica koja se kupuje u radnjama koje pordaju opremu za baste.
Ta zica se prodaje u malim kolutima (bar kod nas u CG) i jeftina je, jedina mana sto je malo meksa od ove prohromske, ali uz adekvatan buzir sasvim je ok. Za neke duze poluge ja sam koristio vodjice od plasticnih cevcica iz McDonaldsa od njihovih zastavica koje dele klincima.
pnedic:
--- Quote from: tibeteagle on April 11, 2012, 09:59:33 PM ---Mislim da nisi objasnio dovolljno precizno mesto rada rude. Da li originalna žica slobodno stoji ili klizi u kanalu od servoa do komandne površine. Ako klizi negde na sredini, onda se ne može izviti pri pritisku, a pri istezanju nema problema i može da radi i mekša žica. Preporuke sam dao za rudu koja slobodno stoji.
Postoji žica za autogeno zavaricanje od 3mm. Mekana je, ali je ravna.
;namig
--- End quote ---
Pitanje sam postavio "hipoteticki". Jos nisam nista napravio da bih tacno rekao koja mi duzina treba i kako se izvodi. Jednostavno planiram pripremu kompletnog materijala za izradu nekog modela od stirodura (da mi nije zao ako ga skrljam :)). POsmatrajuci svoj sadasnji fabricki napravljen model, razmisljam kako da napravim raznorazne delove koji su u sklopu jednog modela, a da je to domaca radinost i od onog sto moze da se nabavi u lokalnim radnjama.
Sto se tice celicne zice od 3 mm to pokusavam da zamenim osovinu motora koja mi se u prethodnom pokusaju leta polomila, a patrljak koji je ostao nije za upotrebu jer je iskrivljen. A na site-u Hobykinga nisam nasao odgovarajucu osovinu. Iako taj motor (kao novi) kosta svega 7 evra (i nema ga dugo na stanju) nekako mi moj inat ne dozvoljava da odmah platim i kupim novi motor. Znam, reci cete da sam cicija, ali jednostavno sam u fazonu stednje svakog dinara - takav sam "po citavom telu" :).
U svakom slucaju dobio sam (od vas drugara) dosta dobrih saveta
pnedic:
--- Quote from: saxpg on April 11, 2012, 10:58:37 PM ---Ja sam prije par godina subotom na Bubanj potoku kod lika koji prodaje prohromske zice kupio 10 komada od 1mm.
Ove zice su idealne kao poluge za komandne povrsine.
Mislim da je 10 komada kostalo 300-500dinara.
Samo jedan lik ih prodaje i ima raznih debljina, koriste se za varenje, subotom je tamo.
Druga varijanta je celicna zica koja se kupuje u radnjama koje pordaju opremu za baste.
Ta zica se prodaje u malim kolutima (bar kod nas u CG) i jeftina je, jedina mana sto je malo meksa od ove prohromske, ali uz adekvatan buzir sasvim je ok. Za neke duze poluge ja sam koristio vodjice od plasticnih cevcica iz McDonaldsa od njihovih zastavica koje dele klincima.
--- End quote ---
Posto sam stacioniran u Bg, potrazicu na Bubanj potoku ili po drugim radnjama: target=prohromska zica.
Ako ne nadjem, imam drugare u Podgorici pa i njih mogu zamoliti da potraze ovo sto si naveo. Gledao sam u nekih radnjama za bastu (u BG i Nisu) ali nisam nasao celicnu zicu.
Hvala Pera
ak:
A sto ne kupis neku rezervnu osovinu sa Hobbyking-a sa odgovarajucim dimenzijama?
saxpg:
Evo pakovanja, kupljena je u "centrometalu" u PG.
Napominjem da je dosta meksa od prohromske ali uz vodjicu sasvim OK.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version