RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
F3K ili DLG jedrilice
kremic:
Mirce ovo bi bilo ok. Za pocetak naravno, pa cemo posle tokom "tekmi" videti da li je to sve ok ili bi nesto menjali.
Ono da kupujemo istu jedru od jednog proizvodjaca mislim da ne pije vodu na ovim prostorima. Da kojim slucajem imamo izbora pri kupovini modela ovde kod nas, pa ok, da razmisljamo na tu temu, ali ovako... Da bilo bi idealno da je tako, da imamo svi iste modele, pa bi se kompletna pilotaza dokazala i prikazala u punom svetlu.
Mada postoje pravila kojim bi definisali sam model, koliki sme da bude , povrsinu, tezinu... To se bar da lako odraditi, pa ljudi mogu i da takve prave a mogu i da kupe u toj nekoj definisanoj zoni.
I jedno pitanje za sve, da li bi ovakvo neko buduce takmicenje mogli da tj. HTELI da i ozvanicimo u VSS?
Boco, ti to odlicno znas (predpostavljam :) ) da li moraju po FAI-u da budu takva takmicenja ili ne pa da budu i u kalendaru VSS?
DA li uopste zelimo tu vrstu zvanicnosti?
KD
kremic:
1
--- Quote ---50m sajla ili elektromotor ali ne 30 sekundi nego dok ne izbaci jedrilicu na visinu za koju komisija proceni da je oko visine sajle.
Pa onda na 10 min jedrenje pa ko bude bolji.
--- End quote ---
Ovo bi bilo jako dobro kada bi iole mogli da imamo komisiju koja ume/moze da izmeri 150m.
Malo te odokativne metode iritiraju/nerviraju, jer je rec o subjektivnoj oceni.
boca55:
Što se tice kategorija, moze se odrzati drzavno prvenstvo po bilo kojoj kategoriji koju propisuje FAI. To su zvanicna takmicenja po kojoj neko postaje drzavni prvak. Ovo prvenstvo VSS pomaze sa trofejima i salje svog delegata da oceni regularnost takmicenja. Ovde nemoze da bude nikakve improvizacije. Ali postoje i nezvanicna takmicenja koju grupa
modelara proglasi za neki kup koji nije zvanicno takmicenje VSS-a, gde mi sami kupimo trofeje i organizujemo takmicenje. Takvo je recimo ove godine bilo takmicenje u F1ABC "Šumadija kup" gde se leti 5 umesto 7 startova da takmicenje traje krace, ali se zato sa strane peku 2 praseta pa to preraste u pravu feštu. Otprilike sa 10-15 eura takmičaske takse se pokrivaju trofeji eventualno plati neka dnevnica za sudiju ali u glavnom se kod nas sudije zadovolje sa nekakvim gulašem na terenu.
magic:
Hocu jos jednom da skrenem paznju ljudima koji imaju daleko vise staza od mene u ovom hobiju da ne zanemare mogucnost i elektro modela, jer ako zelimo masovnost samo cemo je tako dobiti. Da budem iskren, meni ne pada na pamet da kupujem bilo kakvo vitlo i 3 tipa sajle a narocito kada to kosta vise nego ceo elektro set (:sok:). I svi drugi ljudi koje poznajem a koji su ili novi ili planiraju da udju u ovaj hobi dele moj stav. Imam ograniceno slobodno vreme na raspolaganju u toku nedelje i ne zelim da se za 15 minuta letenja pripremam sat vremena i nakon toga isto toliko pakujem i vise trcim po livadi nego letim. Kada covek uci da jedri zemlja se mnogo brze priblizi nego kada ste iskusni. Setite se malo kako je vama to sve izgledalo kada ste pocinjali (:sos:). Ja samo predlazem nesto sto je jednostavnije, narocito na pocetku i sto ljude nece odbiti nego ih privuci.
Mogu da predlozim vise razlicitih elektro setova, ali nista jeftinije od UH necemo naci. Vec sam pisao na temu baterija, i posle 2 godine intenzivnog bavljenja modelima na struju dosao do zakljucka da je LiPo 3S od 2000-2500mAh optimalan izbor. Ista se moze koristiti i u puno drugih modela.
Mozemo SVI da imamo isti motor, isti kontroler, istu elisu i isti tip baterije. Mozemo da odredimo max raspon i minimalnu tezinu i definisemo duzinu rada motora. Posle toga samo jedrenje.
Dajem moj predlog jednog kupovnog modela koji sam vec imao i koji je zavrsio kao poklon. Model se izuzetno ponasao i sa speed 600 motorom i NiMh 7,2V baterijom teskom 360g!!! Model je malo cuknut od strane novog vlasnika pa mu treba mala popravka. Isto tako nakon popravke u model treba da udje drugi set up koji mozemo i testirati.
http://www.der-schweighofer.at/artikel/65310/primera_cloud_hopper_ii_95%2525_rtf_ep
http://www.der-schweighofer.at/public/files/65312.pdf
Model je ceo od balze sem prednjeg dela koji je od kompozita i koji postoji i kao rezervni deo. U pdf fajlu ima i adresa proizvodjaca, verujem da za vecu organizovanu kupovinu bi dobili popust ako bi se direktno obratili. Ako bi se uvozili na neki klub bili bi oslobodjeni i dazbina, ili gresim?
Cak i gosn Doajen nije imao primedbi na ovaj model, naprotiv, a to vec puno govori ;).
Pozdrav
mirce:
Ajmo prvo da vidimo koliko ima zainteresovanih. Mogli bi da napravimo jedan jedrilicarski skup, ne mora cak ni biti takmicenje.
Takodje, ima dosta ljudi koji ne prate ovaj forum tako da ne bi bilo lose malo i "radio Milevom" da ljudima damo do znanja sta se planira.
Taj susret bi pokazao koliko je realno ovo o cemu pricamo.
Sto se tice VSS-a, po meni, to za sada ne treba potencirati.
Setite se kroz sta sam ja prosao pre manje od godinu dana pokusavajuci da napravim F4C klasu. Niko nece da se uclani u neki klub, a na zvanicnim manifestacijama ucestvuju samo sa karticama i markicama...
Kad cujete cenu markice proce vas volja...
I to da platite da bi pravili, sta, Klub klasu...
Ajmo mi bolje da se skupimo da letimo da razmenjujemo iskustva, pa ovde skoro niko nije rucno slepao model a, vitlo mnogi nisu ni videli uzivo... Iz par susreta ( u Beogradu, Novom Sadu, Subotici) mnoge stvari bi nam bile jasnije i blize...
Predlazem da se za dve nedelje 16-tog novembra nadjemo na Ceneju, makar samo da letimo jedrilice, sve vrste jedrilica... Naravno ako vreme posluzi...
Ja cu obezbediti vitlo i sajlu pa neka svako proba...
Cenejski aerodrom predlazem kao najpogodniji posto je velik a, poletanje sa sajlom i vitlom moraju biti u vetar. Na Zemunskom aerodromu ako je bocni vetar sajle ce padati preko pruge i kukuruzista... Na kraju krajeva Suboticanima koji su tu najjaci Novi Sad je blizi od Beograda.
Magik-ov model nije los, treba videti "taksimetar" tj. koliko bi sve kostalo i da li su svi spremni da to plate...
Palo mi danas popodne na pamet da mozda napravimo dve klase do 2,5 metra i Open pa, ko se gde uklopi....
Puno predloga sa moje strane
Cekam odgovore
Pozdrav
Mirce
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version