RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
F3K ili DLG jedrilice
magic:
--- Quote from: Goran on November 02, 2008, 12:09:30 AM ---
Suština priče o takmičenju je kako usaglasiti različite jedrilice i sve podvesti pod približno iste startne uslove.
--- End quote ---
Gorane, slazem se sa ovim ali ne u klub klasi!
Sada sam procitao moj post od juce i video da jedna stvar vezano za moj predlog modela i komboa mozda nije jasna pa cu je pojasniti:
model/motor/kontroler/spiner/elisa/4 servoa/baterija/punjac SVE TO ZA 120Eur! Znaci samo fali stanica! Ispod toga ne postoji na ovome svetu.
Pozdrav
saxpg:
--- Quote from: Goran on November 02, 2008, 12:09:30 AM ---
Suština priče o takmičenju je kako usaglasiti različite jedrilice i sve podvesti pod približno iste startne uslove.
--- End quote ---
Nemojte me shvatiti pogresno, svakome svoj predlog izgleda najlogicnije. Za sada je po meni takodje Magicov
najpravicniji, da svi kupe isti setup. Cak vecina vec ima Easy Glider. Kod nas u Crnoj Gori ima jedan Easy Glider
i 5 Robbe Arcusa. Medjutim nisam misljenja da ce neko ko nema takvu jedrilicu dati 120 eura da bi se takmicio,
sem mozda par ljudi. Stoga moj predlog:
raspon do 2000mm
tezina do 1kg
power 150W
rad motora 30 sekundi
Ne zaboravite da je ovo takmicenje u RC modelarstvu, znaci mislim da nije potrebno pokazati da si samo
dobar pilot, vec odabiranjem prave kombinacije za odredjenu snagu, i svoje modelarske kvalitete.
Po meni sve jedrilice ogranicene na 150W imaju iste sanse.
S obzirom da je ovo tema o F3K, i da sam ja ovih dana bio u potrazi za svojom prvom DLG, onima koje
interesuje ovaj link bice od koristi-
www.arthobby.com
Rijec je od Poljskoj fabrici jedrilica, izmadju ostalih i DLG, koja pravi izuzetno kvalitetne jedrilice u odnosu
na njihovu cijenu.
Sasa
Goran:
Kao i obično evo iznuđenog poteza.
Da ne bi se više licitiralo šta gde kako, ajmo da vidimo šta ovi evropljani rade i šta propisuju za klasu F5J.
Opet sam morao da zasučem rukave pa sam za sada preveo jedan deo pravila koja vam prezentujem.
Dotle sam stigao a nastavak može da usledi do sutra.
F5J Pravila
Cilj:
Omogućiti takmičenje radio-kontrolisanih elektro jedrilica. U takmičenju se lete nekoliko rundi. Za svaku rundu takmičari su podeljeni u grupe. Rezultati u svakoj grupi se normalizuju kako bi imali smislene vrednosti bez obzira na vremenske prilike koje se menjaju u toku takmičenja. Takmičari sa najboljim rezultatima sa kvalifikacija lete dve a najviše četiri runde kao jedna grupa kako bi se utvrdio konačan plasman.
Direktor takmičenja najavljuje broj krugova pre početka takmičenja.
1. Opšta pravila
1.1 Definicija radio kontrolisanih jedrilica
Letilica koja je opremljena električnim motorom koji generiše aerodinamičke sile koje deluju na površine krila koje su fiksne tokom leta osim kontrolnih površina. Letilice koje imaju promenljivu geometriju krila moraju se pridržavati specifikacija za minimalno i maksimalno opterećenje krila. Letilica mora biti kontrolisana od strane pilota na zemlji korišćenjem radio komandi. Bilo kakva promena geometrije krila mora biti inicirana sa daljine pomoću radio komande. Baterije moraju biti u modelu i ne smeju da imaju nikakvu konekciju sa zemljom ili drugim letećim objektom. Korišćenje solarne energije za punjenje baterija tokom leta nije dozvoljeno
1.2 Prefabrikacija modela letilica
Nema ograničenja, sve dok su u skladu s pravilima.
1.3 Karakteristike radio kontrolisanih jedrilica
a) Maksimalna površina: 150 dm²
Najveća težina na poletanju: 5 kg
Opterećenje krila: 12 - 75 g / dm ²
b) Pogonske baterije mogu biti napravljene od bilo kakvih ćelija
c) Minimalni poluprečnik nosa: 3 mm.
d) Nije dozvoljen fiksni ili izvlačeću uređaj koji će usporiti model tokom sletanja.
e) RC predajnik mora da bude u mogućnosti da da radi sa razmakom kanala od 20 kHz. Ako predajnik ne može da zadovolji taj uslov širina opsega od 50 kHz će biti određena
f) Bilo kakav uređaj koji emituje iz modela prema pilotu je zabranjen. Bilo kakvo korišćenje telekomunikacionih uređaja uključujući toki voki ili mobilni telefon je zabranjeno.
g) Takmičar može koristiti dva modela u takmičenju.
h) Takmičar može kombinovati delove modela tokom takmičenja tako da rezultujući model se uklapa u pravila koja su prethodno definisana. Delovi treba da budu provereni pre takmičenja
i) Zbog mogućnosti starta u bilo kom trenutku takmičari moraju da imaju mogućnost promene dva kanala sa minimalnim razmakom od 20 kHz (zbog mogućeg preklapanja frekvencija). Takmičar može biti pozvan da koristi bilo koju od tih frekvencija u toku takmičenja sve dok je ispunjen uslov da je pozvan da promeni frekvenciju minimalno 30 min pre početka runde. Poziv upućuje menadžer ili direktor takmičenja u pisanoj formi.
j) Svaki balast mora biti pričvršćen unutar letilice i pritegnut sigurno.
Ako mislite da ovo ima smisla i nađu primenu, prevešću i ostatak pravila....
Ovde za sada ništa ne piše što već nemamo ili ne možemo da ispunimo...
Pozdrav Goran
mirce:
Iz Novog Sada za sada dolazimo trojica, Sale, Golub i ja, naravno ako vreme bude prihvatljivo za letenje.
Pozdrav
Mirce
kremic:
:)aplauz
Ok, bicemo na vezi, pa da samo vremensku prognozu ispratimo , da je konsultujemo oko cetvrtaka ako kojim slucajem budemo morali/mogli da promenimo termin okupljanja.
A ostali?
Aj oglasite se, tj. dodjite. (poz)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version