Evo da prestavim OKTU koju je polako ali sigurno sklapao Sale iz Ulcinja
Inace sa Saletom sam se upoznao kada sam imao prve probleme sa elektronskim cincilatorima na mom oktu josh proshle godine.saxpg je poznavao Saleta i tako je krenula ova priča.Od momenta kada je Sale vidio okto i malo se bolje upoznao sa ovom letjelicom odlučio je da pravi svoj prvjenac.Naravno neće to biti ni tri ni quad ni hexa nego ova OKTA koju ovdje predstavljamo.Sale se inače prije ovog susreta već preko saxpg i Djoleta inficirao za letjelice tako da je uslijedilo kupovanje stanice, punjača.... e onda su došli na red motori i ostali potebni dijelovi za oktu.
Sale je primjenio neka nova rješenja u vezi nosača motora i centralnih ploča koje su od bakropleksa.Naravno i Sale će se uključiti u priču u vezi gradnje, ovo je samo uvertira.
Za početak evo i nekih detalja u vezi materijala ,elektronike...Ramovi su od AL profila 10x10 rstojanje od osovine motora do osovine motora je 81 cm i za razliku od mog okta na kome su 4 rama kraća a 4 duža Sale je napravio sve iste tj obrazuju krug.
Motori su NTM 28 -30A 720 kv spid je od 25A propele SF 10x6 i baterije 4S 5000mAh.
Evo malo fotki samo početka sklapanja.
Dok je okta polako ali sigurno poprimala svoj izgled razmišljali smo šta nabaviti od FC.Naravno ploča poput ploče kao što je na mom oktu bi bila odlična stvar ali pošto je Saletu ovo uvod u multirotore razmišljali smo da za početak nabavi neku jeftiniju zbog eventualnih padova i da se sa tom pločom odradi period treniranja.Naravno prošle godine nije bio veliki izbor tih ploča sve dok HK nije izbacio KK2
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24723__Hobbyking_KK2_0_Multi_rotor_LCD_Flight_Control_Board.htmlSale javlja radosnu vijest da je ploča poručena.Poslije izvjesnog vremena stiže ploča slijede prva podešavanja.Ploča kao ploča izgleda o.k. veliki LCD displej je odlična stvar jer se podešavanje vrši lako.Kroz meni se lako kreće i ima sva podešavanja počev od pregleda kanala na prijemniku, kalibracije senzora ,ESC kalibracije ,podesavanje ziroa i najbitnija stvar je mixer editor u kome se mogu podesiti parametri letenja kako vama odgovaraju,veliki je izbor konfiguracija multirotora tj.svi mogući oblici.
Kad smo sve podesili što se tiče stanice a tu nam je Djole bio od velike pomoći jer on ima ovakvu stanicu a ja sam je tada prrvi put vidio da nebi gubili vrijeme on je podesio sve što se tiče stanice
.Prilikom prvog startovanja primjetili smo da neki motori više vuku neki manje
E sad čovjek odmah počinje da sumnja ploča od 30 evra počinje da zeza.Pošto smo taj dan u Ulcinju radili nešto i na mom oktokopteru nismo imali vremena za dalja podešavanja Saletove okte.Oktu vozim u Podgorici.Detalljnije se upoznajem sa pločom i tu dolazi do izrazaja mixer editor kao rješenje ovog problema.
Kao što sam već i pomenuo javlja se problem sa radom odredjenih motora tj neki rade sa više obrtaja neki sa manje.U samom startu smo posumnjali da svi motori nemaju isti broj namotaja.
U mixer editoru sam svaki motor posebno priključivao i kontrolisao mu obrtaje ,onaj motor koji je imao više obrtaja sam smanjivao procentualno u mixer editoru.Prvo sam naštelovao sa desnom rotacijom pa onda sa lijevom rotacijom motore.Poslije ovoga svi su motori ravnomjerno vukli pri dodavanju gasa.
Da li je neka softverska reška u pitanju još ne znamo Sale će to da ispita kao i same motore da vidi ima li kakve razlike u njima.Najbitnije je da smo uz pomoć mixer editora ovaj problem riješili.
Što se tiče senzora pri prvim testovima naravno prije lebdenja rade odlicno.što se tiče podesavanja ziroa ja sam ih podesio po uputstvu.
E sad naravno sve to na radnom stolu fercera ali ništa bez livade i neba.
22.09.prvi let.Doza optimizma doza skepticizma jer ipak je to ploča od 30 evra a osam motora
Gas ide preko pola a okta se odljepila od zemlje
kako se odljepila tako stoji
ne mogu da vjerujem kako pegla ,reaguje na sve komande
Naravno prvi minuti pipkanja probanja lijevo desno ništa previsoko a okta pegla li pegla.Znam kako pegla oktokopter i poredim ga sa ovim ne smijem reći
Sada ide par fotki a onda video pa ostale impresije prepustam vama.Moj je zaključak da je naravno Sale odradio sve kako treba što se tiče sklapanja okte a HK KK2 je za svaku pohvalu.
23.09.OKTA je svećano uručena Saletu i u Ulcinju je uslijedilo letenje,lebdenje.Sale do sada nije letio ni na simulatoru tako da je već sam počeo da leti
Ovaj drugi video je snimio saxpg a lokacija je Stoj na kojoj je takodje bilo veselo društvo sa svojim raznim letećim spravama.
Još malo fotkica sa Saletovim
i naravno jos jedan video
Dok smo mi pravili prve letove sa ovom FC pločom u medjuvremenu HK je izbacio ovu ploču
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__26588__MultiWii_PRO_Flight_Controller_w_MTK_GPS_Module.html Naravno Sale je odmah poručio, jest da je na čekanju ali stići će uskoro pa je testiramo naravno sve impresije podijelićemo sa vama.
Nadam se da nisam nešto izostavio ako jesam Sale će to da dopuni svojim javljanjem.
Eto poslije nepune godine od našeg poznanstva još jedan multirotor na nebu.
Da je ovaj hobi fantastican i spaja mnoge stvari u prilog tome je i poziv od Saleta za kumstvo jer se Sale ženi za mjesec dana.