RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO

APM 2.5

<< < (3/53) > >>

kole_niš:
Evo danas je stigla i kutijica, ima

SIDE ENTRY
http://www.unmannedtechshop.co.uk/autopilots/ardupilot-mega-apm/ardupilot-mega-2-5-case-side-entry.html

TOP ENTRY
http://www.unmannedtechshop.co.uk/autopilots/ardupilot-mega-apm/ardupilot-mega-2-5-case-top-entry.html

pa biraj, po želji! Fenomenalno odrađene, čak ima i gumice za anti-vib... tu su i neke slike dole, uglavnom, stiglo za 5 dana iz UK. Takođe i sunđer za baro-senzore, da se ne bi lepilo onako bez veze... Kutija, dakle, original, super pasuje, sad sa Bakijem konstatovasmo da može čak i čičak-traka da se lepi i da se tako nabaci na multirotor, avion ili arduRover, ArduBoat :)

djbojan:
Hvala za link, ali sad oko toga da lepite cicak trakom, to nemoj da vam pada na pamet, jer cete dobiti kontra efekat,

pojavice se vibracije cele kutije, svaki kontroler koje kupuje treba da bude dosta cvrsto ucrvscen za ram,

izolacije od sitnih vibracija resavate tako sto se svaki propele i motor posebno balansiraju.

Samo koristi one plasticne odstojnike ili klasicnu dvostranu samolepljivu traku i uzivaj.

kole_niš:
Fora je da se utrimuje dobro, pre početka ozbiljnijih letova, što je fenomenalno odrađeno preko autotrim opcije, na Arducopteru, tako da se samo u početku, ARM se drži 15ak sec pre samog probnog leta i na hoveru on skapira šta je gde i koliko za stabilizovani let. Nakon toga, (20ak sec treba da traje hover, koliko-toliko) se jednostavno prizemlji, na nekoliko sekundi, kada se u EEPROM-u učitaju vrednosti stabilizacije (posvetlucaju LED dioduce), i to je to.

Sve u svemu, leti ko san, mirno i stabilno, bez naprezanja, doduše nije ni bilo vetra danas,  GPS position radi, čini mi se, u cm precizno po sve 3 ose, loiter takođe perfektno, probali smo i ALt hold, autolanding, RTL, ali verovatno pošto još nisam stavio karticu u kutiju, nije baš bilo prema očekivanjima. Waypoint-e nismo još probali, trebalo bi ovih dana, ako vreme dozvoli i to da bude.

kole_niš:
Krenuli i prvi problemi sa podešavanjima, ali sve je prevaziđeno logično.

Najpre se u Mission Planer-u prijavljuje nerealna visina od -2 miliona metara, što automatski znači da ne radi ni RTL ni Waypoints, ni ALT hold. Samo GPS position. Znači, leti fino, kao na šinama, bez trunke oscilacija sa fabričkim PID-ovima, ali kad staviš Alt hold ili RTL, ili autolanding, pošto je podešeno na RTL na 15m, on ode i preko 30m. Na autolanding-u takođe krene da se penje, jer vidi negativnu visinu. Neki su na forumima ovako gubili letelice, sa punom Lipo :)

U stvari, šta je problem? Nema thread-ova koji ukazuju da neko ima ovakav problem, pretražih sve moguće  na Netu. Fora je bila u baro-senzoru. Naime, mora da se radi autotrim sa sa karticom koja je u kutijici, odnosno, ako nemate kutiju, mora da se stavi neki sunđer, pošto svi znamo da su to izuzetno osetljive stavke kod skoro svih novijih boardova. Automatski, on krene da čita normalne vrednosti i sve radi bez problema. Juče, čak i na solidnom vetru (5-7m/s!) čak i Alt hold sam radi sa 50cm oscilacije, što je više nego ok.

Sada ostaje samo finalni test, sa Waypointsima i kompletno odrađenim autonomnim letom, sa autotakeoff i autolandingom, pa ćemo da damo konačnu ocenu.

Nikad se nisam manje radovao predstojećoj nedelji sa snowboard-om  :-\

djbojan:
U subotu stigao paket, APM 2.5  :)aplauz

aj probam ja malo da cackam, radi sve ok, onako preko usb kabla, i ok ostavim, i kasno sinoc, skinem sa TEST QUAD-a , onaj crius, i namontiram apm 2.5.

Gps proradi, telemetrija 3DR RADIO 433mhz nece nikako, patio sam se i odustao......  danas preko dana opet, nece nece i nece i nece,.....

i sad sam se zezao, i drugar programer gledao, i ne krene u konekciju i bog, flashovao nekoliko puta radio link,

ne znam sta nisam, i posle iskljucim neke kukice i nemam pojma vise kako al proradio, i radi super.

E sad, letenje, kalibracija radija, pa kalibracija ESC-ova, i kako rece kole,

prvi let ides u kalibracioni let 15 sek rudder u desno,  i krenes da hoverujes, i tacno vidis kako se smiruje.  (yay)  nista pidove nisam cackao, a nisam ni sad pogledao.

Aj to je bio stabilise mod, prebacim u ALT hold, i sporo vrti motore, nikako da krene da se podize, i preko pola gasa i oooop evo ga, nekako cudno krece,

moram prvo u stabilize modu da ga dignem u visinu, i onda switch na ALT HOLD,

visinu pomera polako i lagano, sto mi se jako svidja, bukvalno drzi u cm visinu, i to samo na baro sensor koji je prekriven sundjerom.

Znaci moze da se kaci sa Nazom bez problema, samo videcu sutra gps hold, jer u ostavi  nisam smeo zbog signala.

Ali nije mi tako idealana, hoce da baguje soft pa pravi igranku, dalje prica sutra....

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version