RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
APM 2.5
zbabic:
Treba da uradim Compassmot Calibration, a nisam do sad radio, pa zelim da potvrdim proceduru. Patio sam uputstva (http://copter.ardupilot.com/wiki/ac_compasssetupupadvanced/ ), a nedoumica mi je oko napajanja APM- a, u zelji da nesto ne zeznem (spalim), rekoh, da pitam nekog ko je to obavio.
Procedura je sledeca:
- Ucvrstiti quad,
- Obrnuti propelere (potisak na dole),
- Ukljuciti stanicu,
- Spojiti bateriju na Power modul,
- USB kablom povezazi APM i racunar,
- U Mission Planner- u u Terminalu konektovati APM
- Komanda "setup", pa "compassmot"
- Potom dodavati throttle lagano do 75- 80% i nakon 15- 20 sec naglo smanjiti throttle
- Ocitati rezultate i uraditi eventualne korekcije oko elektronike.
E sad pitanja su:
Kad spojim bateriju, APM je pod napajanjem. Prilikom spajanja sa racunarom (USB kabl) da li ce doci do konflikta u napajanju APM- a (nekakav spoj)?
Nakon zavrsetka merenja smetnji, da li se zadaje nekakva komanda za cuvanje rezultata merenja ili APM automatski pamti nivo smetnji?
kole_niš:
POzdrav!
Prvo da kažem i za ostale, ako imaš slučajno externi kompas, ne treba da se radi compassmot, tj kalibracija kompasa prema uticaju mag.polja motora i escova.
Nema uticaja redosled konekcije: usb konekcija i lipo napajanje, tj. neće ništa izgoreti, ima zaštite. Čak je poželjno prvo uključiti usb, jer onda ide preko PPM encodera, pa ima dodatnu zaštitu preko zener dioda itd. Al sve to nije ni bitno, može kako god.
Ja sam to odavno radio, tj inicijalno jednom samo i od tada ništa nisam dirao, a držao sam kopter rukom, pažljivo, (iako je preporuka da se skinu propeleri), u terminalu setup/compassmot gas 5%, pa gas 50% na 5-6sec, i naglo i brzo smanjiš. Sve ostalo sam pamti i snima u svom eeprom-u.
Naravno, obratiti pažnju na usb kabl, da se eventualno ne uprete u propelere ...
zbabic:
Hvala kole_niš!
Na brzom i dobrom objasnjenju!
Imam externi kompas, ali sam imao nameru ipak uraditi compassmot, negde se spominje da ne mora, a negde da nije lose uraditi ovu kalibraciju.
Bitno mi je da znam da ima zastita i da nece nesto izgoreti.
Svakako cu pripaziti na kabl, hvala za upozorenje!
Pozdrav!
kole_niš:
Još uvek zeza taj Pixhawk, nikako da proradi stabilno, al valjda će u toku naredne godine da zaživi kako valja. Evo nekih problema oko sinhronizacije motora na oba kontrolera, isti kod i setup, al drugačije ponašanje sinhorizacije.
ak:
Kole koja ti je ovo masina, daj neke slike.
Do sad sam pixhawk-a leteo u dva razlicita modela i oba su radila od starta sasvim ok, doduse arduplane.
PS: iskljuci stabilizaciju na youtube, pripasce nam muka :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version