RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
APM 2.5
kole_niš:
Peti kanal koristi za 3 mode switch, isključivo, a dalje kao na slici, šesti na peti, sedmi na šestom itd je jedino moguće vezati sa 9x risiverima. I meni se čini da je sa logovima sve u redu, s tim što vidim da u flight modovima na prvom i drugom mestu nisi definisao koji su ti flight modovi, pa si možda ubacio u neki mod koji nije definisan. Nadam se da si proverio da li ti funkcionišu modovi, dok nisi poleteo, tj da li prebacuje pravilno sam apm, kada promeniš prekidač.
Veoma je verovatno da se radi o mehaničkom uzroku pada, tj slab lem ili prekid napajanja, ili bullet connector sa motora.
rolex:
Koliko iskustva sa letenjem helikoptera i multikoptera imaš?
U akro modu kada pustiš desnu palicu letelica zadržava trenutni ugao i na vraća se u vodoravni položaj, takodje dozvoljava i potpuno okretanje letelice oko svoje ose tj. naopačke. Na malim visinama to najverovatnije znači udarac u zemlju....
Letac:
Hvala na razjasnjenju za 5. kanal.
Definisanje flight modova mislim da mi radi uredno, provjerim to cesto na mission planneru. Prije tog poletanja nisam provjerio da li prekidac za modove radi uredno. Da li je to moguce provjeriti dok je letjelica na zemlji i bez telemetrije? Takodje, sta sam jos primjetio, kada upalim stanicu apm se nalazi u loiter modu, iako je prekidac na poziciji za stabilize mod. Moram mrdnuti prekidac u neku drugu poziciju pa vratiti kako bi on usao u stabilize mod (Naziv moda vidim preko telemetrije na mob. telefonu). Da li je taj bag poznat i postoji li rjesenje?
Ovo sto si napisao da na prvom i drugom mjestu nisu definisani flight modovi, da li se to odnosi na ovu sliku na kojoj meni pisu koji su modovi: https://www.dropbox.com/s/kump0a2qf0j9rh4/PrikazModovaAPM.png?dl=0 .
Mislim da uzrok pada nije mehanicke prirode.. sve sam spojeve baterija-ecs-motor prelemio jer sam mijenjao duzine kablova. Posle pada nije bilo problema oko kablaze, a sto se tice prekida napajanja na logu, prilikom pada baterija je odletila na drugu stranu :)
Iskustva nemam puno, prije sklopljene letjelice vozio sam helikopter i quadcopter (kineske igracke, sa kojima sam ucio orjentaciju u prostoru), ali od kako sam sklopio letjelicu nabrojao sam dosta sati leta.
Hm.., posto sam ranije probao acro mod, meni je letio kao u stabilize samo agresivnije i sa vecim uglom naginjanja, nisam primjetio da kada pustim palicu letjelica zadrzava trenutni ugao.. ako je to ispravno funkcionisanje acro moda, onda je to sigurni uzrok pada.
mdarko:
Da ne otvaram novu temu,imam APM 2.6 sa kompasom,gps ublox 6,za telemetriju koristim bluetooth,instalirao sam i OSD namjenjen bas za APM. Takodje imam i za FPV prijemnik i predajnik,sve spojeno i sve radi na izgled :D,ali kad upalim quad na displeju mi OSD izbacuje gresku "low rssi" i komande mi na daljinskom ne rade dobro,bez obzira sto sam daljinski kalibrirao preko softvera od APM-a. Daljinski je Futaba t9chp i radi na 35 mhz. Dobro mi se pokazao na cc3d. Ne znam u cemu bi mogao biti problem. Mision planer mi ne izbacuje ni jednu gresku.
rolex:
Rssi signal mora da se dovede iz prijemnika na APM da bi mogao da se koristi.
Imas mogucnost da promenis podešavanje samog minim-OSDa
http://plane.ardupilot.com/wiki/common-minim-osd-tuning-rssi/
Na koji način ti komande ne rade dobro?
Moguće da ti neko zračenje od ostalih stvari smeta, probaj da isključiš video predajnik pa pogledaj da li onda imaš problema u radu komande.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version