Author Topic: APM 2.5  (Read 100422 times)

Offline zbabic

• Full Member
Re: APM 2.5
« Reply #105 on: November 22, 2013, 10:58:56 PM »
Video sam na vise mesta da se prodaje senzor ili senzor i kabl, ali se pitanje odnosi na ceo kit:
senzor+tropinski kabl+pitot cev+silikonske cevcice (cevcice nisu problem).
Zanima me senzor i pitot cev.
S budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #106 on: November 22, 2013, 11:49:12 PM »
Kod Engleza, £28.75 http://www.unmannedtechshop.co.uk/checkout/cart/

uključujući i shipping, izgleda da je ovo najpovoljnije do sada, bar što ja nađoh...  I ja ga merkam neko vreme, za avion, mada i bez toga čini mi se sasvim ok radi (ako je baro-sensor lepo ushushkan).

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #107 on: November 25, 2013, 08:59:33 AM »
Pre nekoliko dana stigao APM sa  banggood.com :
ArduPilot Mega APM 2.6 Flight Controller With 6M GPS For Multicopters

(http://www.banggood.com/ArduPilot-Mega-APM-2_6-Flight-Controller-With-6M-GPS-For-Multicopters-p-89910.html )

Vidim da ima nekih razlika u odnosu na onaj sa rctimer- a (ovaj je 2.6, kako kazu). Zanima me nekoliko stvari:

1. Gde se nalazi kompas, na plocici ili modulu?
2. Vidim da su pinovi za dzamper uklonjeni, da li je to ok?
3. Da li je vazna orjentacija GPS modula, prilikom montiranja na model i ako jeste kako se pravilno montira?

S budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo i onda te dotuku s iskustvom!

Offline cakra

• Full Member
« Reply #108 on: November 25, 2013, 10:13:32 AM »
Pa prvo skini manual... ;)

Ovo sto si kupio ti je zadnja verzija sa magnetometrom van  glavnog kontrolera-tj. magnetometar ti je na GPS ploci.
Posto ti je magnetometar na GPS-u...jeste, bitna ti je pravilna orjentacija gps-a, mada se orjentacija magnetometra da iskorigovati i u missionplaneru.

Ovaj dzamper za napajanje, da li treba ili ne-opet moras konsultovati manual...sad bas gledam, posto su postavili linkove od originalnog DIY drones sajta, setup je standardan... taj dzamper JP1 koristis samo onda kada APM napajas sa esc bec-a...odnosno kad ne koristis APM power modul...
Moj ti je savet da sa ESC-ova , skines crvenu zicu-napajanje +, dok samo na jednom ostavis tu zicu tj. ne diras nista-taj ESC ce ti napajati APM.

Naravno ako imas taj APM power modul...samo ga prikacis na APM power port, a JP1 ti ostaje otvoren-bez dzampera...
Nadam se da sam jasan... lol

(<--)

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #109 on: November 25, 2013, 10:24:40 AM »
@cakra
hvala na pomoci! Imam PM tako da cu ga koristiti.
Pomalo me zbunilo sto na ploci postoje  X, Y, Z ose, a vidim da magnetometar nije na ploci. Oznage na cipu koji se nalazi na GPS modulu su prakticno nevidljive, zato sam hteo da proverim.
 U svakom slucaju, hvala na informacijama!

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #110 on: November 25, 2013, 06:23:45 PM »
Pozdrav!
Oko jumpera:
Ništa mu neće smetati ni ako se bilo kako spoji JP1, jumper ili žica, svejedno je, a u slučaju da se koriste ESC-ovi za napajanje, slobodno svi mogu biti uključeni, bez skidanja crvene + žice sa ESC-a, provereno radi. A i u slučaju da "rikne" neki bec sa ESCa, ostaju ostali i na ovaj način se izbegava tzv brownout, tj. situacija da APM ostane bez napajanja iz bilo kog razloga. Svi pričaju o tome kako ESCovi (ili bilo šta što se "greje") ne bi trebali da napajaju APM, već Power Module isključivo iz puno razloga, što ima logike, međutim, u poslednje vreme javljaju se problemi upravo sa tim Power Module-om 3DR-a, koji je deklarisan do 90A. Sada se masovno prelazi na Attopilot-ov PowerModule sa senzorima za potrošnju do 180A, baš iz razloga izbegavanja brownout-a. Ranije sa quadom, a sada na hexi, već godinu-i-po sve ide na ESC-ove i nema problema, ni jedan brownout (pu, pu,..), što bi značilo totalni gubitak letelice.

Samo da napomenem moja iskustva, na BlueSeries30A, nema problema oko napona, ali sa Plush30A logovi govore da na APM-u napon previše varira, 4.4-4.8V (deklarisano na 5v +/-), tako da ovde već postoji ozbiljna opasnost. Naravno, preko APM-a napajati samo risiver, telemetriju, GPS i eventualno externi magnetometar, servoi i ostalo isključivo na externo napajanje (ubec isl), da se napomene samo, to svi već sigurno znaju.

Offline milos.p

• Newbie
  • *
« Reply #111 on: November 27, 2013, 01:52:40 PM »
Pozdrav!
Oko jumpera:
Ništa mu neće smetati ni ako se bilo kako spoji JP1, jumper ili žica, svejedno je, a u slučaju da se koriste ESC-ovi za napajanje, slobodno svi mogu biti uključeni, bez skidanja crvene + žice sa ESC-a, provereno radi. A i u slučaju da "rikne" neki bec sa ESCa, ostaju ostali i na ovaj način se izbegava tzv brownout, tj. situacija da APM ostane bez napajanja iz bilo kog razloga. Svi pričaju o tome kako ESCovi (ili bilo šta što se "greje") ne bi trebali da napajaju APM, već Power Module isključivo iz puno razloga, što ima logike, međutim, u poslednje vreme javljaju se problemi upravo sa tim Power Module-om 3DR-a, koji je deklarisan do 90A. Sada se masovno prelazi na Attopilot-ov PowerModule sa senzorima za potrošnju do 180A, baš iz razloga izbegavanja brownout-a. Ranije sa quadom, a sada na hexi, već godinu-i-po sve ide na ESC-ove i nema problema, ni jedan brownout (pu, pu,..), što bi značilo totalni gubitak letelice.

Samo da napomenem moja iskustva, na BlueSeries30A, nema problema oko napona, ali sa Plush30A logovi govore da na APM-u napon previše varira, 4.4-4.8V (deklarisano na 5v +/-), tako da ovde već postoji ozbiljna opasnost. Naravno, preko APM-a napajati samo risiver, telemetriju, GPS i eventualno externi magnetometar, servoi i ostalo isključivo na externo napajanje (ubec isl), da se napomene samo, to svi već sigurno znaju.

Kole,
Nedavno sam kupio HK Power Module. Da li je potrebno da uklonim crvene žice sa ESC-ova jer nailazim na oprečna mišljenja?

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #112 on: November 27, 2013, 02:05:28 PM »
Pozdrav!
Oko jumpera:

Kole,
Nedavno sam kupio HK Power Module. Da li je potrebno da uklonim crvene žice sa ESC-ova jer nailazim na oprečna mišljenja?

Trebalo bi, obzirom da sad nemaju svrhu. Ground looping isl, kako se već naziva taj loš efekat, gubi se kad napajaš apm PowerModule-om, po forumima ga nazivaju i "donosiocem čiste struje blabla..." . Naravno, vodi računa oko amperaže, čini mi se da je taj HK-ov do 90A, a koliko sam čitao, do 4s je bezbedan, iako je deklarisan do 5s Lipo.

Offline milos.p

• Newbie
  • *
« Reply #113 on: November 27, 2013, 02:28:05 PM »
Hvala Kole! Šta da radim sa napajanjem za rig servo motore? Da li mi treba novi UBEC?

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #114 on: November 27, 2013, 03:53:26 PM »
Hvala Kole! Šta da radim sa napajanjem za rig servo motore? Da li mi treba novi UBEC?

Moze i na postojeći, ako ga već imaš, ako se uklapa po naponu i potrošnji.

Offline milos.p

• Newbie
  • *
« Reply #115 on: November 27, 2013, 04:33:08 PM »

Da li to znači da mogu iskoristiti napajanje sa jednog od ESC-ova? Ukoliko je tako, na koji način da uvežem dva servo-a? Da li je potrebno da samo signal iz ESC-ova ide na APM ploču ili moram uključiti i zemlju (-)?

Offline kole_niš

• Full Member
« Reply #116 on: November 27, 2013, 09:31:11 PM »

Da li to znači da mogu iskoristiti napajanje sa jednog od ESC-ova? Ukoliko je tako, na koji način da uvežem dva servo-a? Da li je potrebno da samo signal iz ESC-ova ide na APM ploču ili moram uključiti i zemlju (-)?

Miloše,
trebalo bi da možeš da iskoristiš struju iz ESC-ova, sem ako nisu Opto. U FC ide samo signal, a isto tako i izlaze signali, osim u slučaju ako iz APM-a ne napajaš risiver, pa idu sva 3. Međutim, kako UBEC nije skup, nije loše da se ipak ide preko njega, da bude namenjeno za te stvari. U slučaju da se nešto nepredviđeno desi, znaćeš gde je uzrok.

Offline milos.p

• Newbie
  • *
« Reply #117 on: November 28, 2013, 02:32:11 PM »
Hvala, javljam kada uvežem sve.

Offline cakra

• Full Member
« Reply #118 on: November 28, 2013, 02:36:42 PM »
Uh covece, bezveze komplikujete...rekoh ranije- skini sve crvene zice  sa esc konektora. APM napajas sa tim power modulom, a sve ostalo
 preko UBEC-a, koji  kosta smesno u odnosu na celu letilicu a obezbedjuje ti stabilno napajanje za periferije...

I jos jedan savet-da, ostavi te crne zice (-) na esc konektorima pored zice za signal...jeste da imas (-)  vec spojen na onoj debeloj crnoj zici od esc-a koja ga napaja direktno sa baterije, ali tamo ti prolaze ogromne struje reda 10-30A...pa taj power ground zna da "pliva" u zavisnosti od   struje koja prolazi kroz ceo esc...

I da, radi to i sa jednom zicom  sa esc-a  ;)...ali signal groud i power ground, ipak ne treba mesati...
 (<--)

Offline zbabic

• Full Member
« Reply #119 on: November 28, 2013, 07:44:33 PM »
Uh covece, bezveze komplikujete...

Po meni, a sto neko vec rece, APM je magicna sprava, svasta moze, ali i svakako moze. Zahteva vremena, citanja trazenja na netu, isprobavanja, ali lepo radi.
Ono sto je ok, a mozda i "problem" je sto nesto moze na nekoliko nacina, recimo napajanje: moze sa Power module- om, a moze i bez, moze sa ESC- om, moze sa UBEC- om (sa jamperom- JP2 ili bez). U principu sve zavisi od toga sta imas i sta hoces.
Po meni PM za napajanje APM- a- input deo (http://copter.ardupilot.com/wiki/apm25board_overview  i http://code.google.com/p/ardupilot-mega/wiki/Voltage) i uklonjen JP2, a UBEC ili ESC za ostatak (output- APM, servoi i sl.)
Ako sam dobro shvatio: "...a u slučaju da se koriste ESC-ovi za napajanje, slobodno svi mogu biti uključeni, bez skidanja crvene + žice sa ESC-a, provereno radi..." na multirotoru mogu biti ustekani svi ESC- ovi sa sve tri zice i radi, ako dobro shvatam to je i bezbednija opcija.

Kako god, mozda neko postavi fotke kako je povezivao ili pretraga po netu.

« Last Edit: November 28, 2013, 08:03:31 PM by zbabic »