E ovako drugari,
posto vec nekoliko dana ovde duva ko ludo,resio sam da se malo poigram i uradio sam sledece:
sa raptora 30 skinuta je alignova alu glava i prebacena na raptor 50,sa r50 skinut je gy 401 i ubacen na r30 sa servom od hobbykinga kako je i kupljen.Raptor 50 je dobio gy520 sa servoom BLUEARROW D50012MG i obavljena je kontrola svih mehanickih podesavanja.Kao sto sam i mislio,sve je bilo ok i vreme je bilo da se heliji probaju.
juce popodne je bila proba raptora 30 sa novom glavom od r50 i starim gy 401 gyrom.
Sta se desavalo? heli u normal modu stalno se okrece na levo ili desno bilo koji trim da se odradi.Nikako da nadjem sredinu koja mi odgovara,ali i to cu vremenom da resim.u HH modu rep deluje prilicno ok,ali s vremena na vreme trzne ili levo ili desno za po desetak cm. Dali to pruzrokuju vibracije sa samog helija pa gyro tako odreaguje ili sta je videcu kad se malo vise njime pozabavim.
Uskoro stize i jedan s9254 pa cu videti dali to moze da resi moj problem.
Danas je bio dan da se proba raptor 50 sa novim gyroom i podesavanja koja su se desila.Za pocetak sam stavio podesavanje gyroa kao u uputstvu,za normal 40% a za HH 70% i krenuo na livadu.malo sam se iznenadio kad sam video da tamo jos jace duva vetar nego u gradu,ali nisam hteo da odustanem.
Posto nemam nameru da letim u normal modu ta podesavanja nisam ni koristio vec samo HH mod i mogu reci da sam zadovoljan kako gy520 drzi rep.Smanjio sam i broj obrtaja glave tako da sad na nekih 1700-1750 u trenutku kad sankice pocinju da se tresu i heli pocinje da poskakuje.U tom trenu je linija gasa skoro ravna i samo se pitch menja i odgovara mi i to podesavanje.
bez obzira na vetar koji stalno menja pravac i jacinu,rep ni u jednom trenutku ne menja svoj polozaj ni za milimetar.Video se sprema i videcete i sami.
Mozda ce poznavaocima tematike biti smesno ili neobicno,ali nemam nameru da letim 3d pa sam nekako odredio uz testove da mi heli pocinje lebdenje na malo ispod polovine palice jer mi tako licno odgovara zbog polozaja palica na radiu jer ja jos uvek letim samo palcevima..Oba helija su dobila karbonske rotore i r50 ima cak i karbonse padel ploce.razlika izmedju drvenih original rotora i ovih je ogromna,prvo u mirnoci same glave rotora a drugo u zvuku koji prave drverni,karbonski se skoro i ne cuju.
na r50 sam malo povecao otklone tako da sad ima -5 i +10,stavio malo expo i d/r na ruder i to je vec prica koja mi se svidja za ponovni pocetak.
Znam da svi kazu da je simulator zakon i velika usteda novca ali meni vrlo brzo dosadi taj vid treninga jer mi nije nikako prirodan i brzo me smori.mada je prvi let sa r30 i bio zahvaljujuci simulatoru uspesan i bez loma.Kako rece jedan od svaba sa kojima sam razgovarao o helijima,najvise se desava u glavi.
Nikako ne treba razmisljati sta uraditi u datom momentu,vec sta treba heli da uradi i vec mi se polako prsti navikavaju na taj nacin.
video nije bas nesto,i ne pokazuje moje majstorstvo,ali pokazuje koliko je rep miran bez obzira na vetar.
pozzz
Cane