RAZNO > AUTO / BRODO MODELI
Staza za micro automobile od 1/16-1/24
todor:
Bitumen...........
Znaci za tu stazu se koristi asfalt beton separacije od 0/4 mm, koji kad se zavrsi bude skoro 100% zatvorena gornja povrsina.
Debljine 3 cm, koji prilikom valjanaj moze da se pospe filerom radi postizavanja zatvorenosti gornje povrsine.
Ispod napred ponemutog *a zbog sitne separacije* treba uraditi sloj BNS 16, bituminizirani noseci sloj separacije 0/16mm.
Ispod njega sloj drobljenog kamena 0/31.5 mm debljine oko 15 cm ili vise, zavisi od nosivosti tla.
Podlogu obavezno uvalajti.
Ovako uradjen ima da traje i traje.....
trijanglafly:
Todore lepo si ovo napisao kao da radiš u nekom od PZP-a. Igrom slučaja radim u jednom i ovo što si napisao je idealno, ali košta da mrdaju uši čim pogledaš u nju. BNS 16, BNS 22 (s), BNHS 16 itd. i nisu skupe mešavine, ali AB 4 je paprena i koristi se samo za mostove (koliko sam ja upoznat a radio na asf.bazi 9god.). Podloga 0-31.5 + bito noseći sloj (BNS) + habajući sloj (afalt beton) košta mnogo za ono zašta si ti predložio, to je školski primer kako bi trebala da se radi kolovozna konstrukcija. Znaš kad bi Zajko isplatio tu stazicu, da se svi sa foruma učlanimo pa ni tad.
@Zajko Elem ovo sa bitumenom i peskom zaboravi jer je bitumen uvek aktivan na letnjim temperaturama, a i umazaće ostatak staze i modele.
Staza super izgleda, jedino JA ne bih išao na nikakvo ukopavanje zbog zadržavanja atmosferskih voda, bolje da uradiš nadvožnjak nego podvožnjak.
Betonaža i glačanje površine (oblom ili helikopterom) ima da bude kao staklo, samo NIKAKO nemoj posle da soliš stazu.
Pozdrav
zajko:
Pa jel si ti ... bre ... :sljus fijuuuu...
pa to kako ga napisa treba da kosta xxxx tisuca Eur-a... a cela povrsina je zamisljena 4x6m ne moze ni da stane valjak, a kamoli da se valja...
Na zemljanoj podlozi, bacim 2-3 cm sljunka kao podlogu, par kubika betona, armaturu, zapeglam rukom i THE END...
Posle toga sam mislio tim bitumenom + kvarcni pesak da ofarbam zoznu povrsinu, da se poigram sa bankinama, napravim nekako skakaonice i THE END...
Da i posle ofarbam, ako treba postavim neko elektro crevo za ogradu i THE END...
Pitanje .. da li ce i ovo neko da koristi, osim nekih klinaca... mozda...
Aj uzdravlje (pijemo)
zajko:
Glacanje BETONA oblom, kakv helikopter (jedino ako Dr. Zuba ne upegla sa svojim TREX700 :hehe :jaki:) zezam se...
Evo odustajem od bitumena, ideja je bisa samo da se napravi da bude glatko i da fataju gume :mhm...
Imao sam nekog majstora koji mi je radio samonivelirajuci pod u garazi, to je jako "do Jaja" i onako kao gumirano... mozda ako uspem njega da prevarim za to sitno da dodje da izvuce tu povrsinu... i ima ga u raznim bojama...
Ne planiram da "investiram" kako neko rece, vise od 500 jevreja za to i onu Cawler stazicu !! (nono)
vladasimon:
Ooodlicna staza! Meni se isto u prvi mah ucinilo da je za velike modele... ma bila mala ili velika svakako izgleda sveCki ;)
Sto se tice crawler staze imate moju dozvolu al' da bude sa R :big smile Rado bih uslikao stazu ali je to bila montazno-demontazna staza koja je napravljena bukvalno za 5 minuta i za nesto manje razmontirana. Napravljena od cepanica i nekog otpada iz dvorista... i to je zapravo njihova prednost, sto na malom prostoru uz neku improvizovanu prepreku, dobijete vrhunski zabavu ;namig
Imam recimo pogled iz kabine cisto da vidite kako to izgleda iz perspektive vozaca :)
Kao sto rece zema
--- Quote ---Za crawler staze, a i trial, na netu ima sve i svašta, ideja nikad dosta... U principu treba gomila kamenja, nešto oblica, cigli... Ma sve i svašta može da posluži, možda malo "potoka", mostoća, itd... Bitno je da treba da se naprave zastavice za obeležavanje i propišu pravila za bodovanje ukoliko se planira neka grupna vožnjica..
--- End quote ---
a ja cu inspirisan ovom pricom u najskorije moguce vreme da napravim nove snimke sa "terena" ;namig
Zajko ideje su odlicne (osim za bitumen izgleda :big smile), samo napred!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version