Main Menu

SCALE JEDRILICE

Started by Goran-Le, July 28, 2013, 12:20:51 AM

Previous topic - Next topic

stevapn

Davno sam razmišljao da kupim neki takav model i onda shvatio da nema ko da me šlepuje. Baš bi voleo da letim tako nešto.
Što se tiče učenja, HK ASW28, i cepaj dok se na naučiš, posle prava stvar.

Milos 94

Jedan od iskusnijih modelarsta u našem klubu je naš veliki drug Stanko. On je jednom prilikom doneo jednu sasvim ozbiljnu jedrilicu za padinsko letenje, dakle bez motora. Pokušali su on i Bole da vinu u nebo ali - ništa. Na moje pitanje zašto je ne bi šlepali (a imamo sa čim) rekao mi je da je to probalo dosta ljudi i da se to uglavnom završavalo loše.

Nije to baš tako jednostavno kao što izgleda, kad malo bolje razmisliš. Pouzdan sistem za otkačinjanje sajle na jedri pa sličan na vučnom modelu pa koordinisano poletanje i letenje do određene tačke ...

Zadovoljstvo je, pretpostavljam, veliko ali, kao što rekoh, nije baš tako jednostavno.

dejan_ts

Ozbiljna jenta tema ali da bi se pokrenula i stvorilo to cudo treba dobro zasesti sa ljudima uvideti ko sta bi mogao da leti i da se vezba ,to stevo sto mislis na opet te stiproporce da vezbas na njima od toga vajde nema ,mozes samo da ostanes bez krila

IVAN3D

Da je jednostavno NIJE, ali nema toga što čovek ne može da nauči.....

Dobar i pouzdan tegljač i DOBRA jedrilica (kočnice pod MUST) i sve lepo dogovoreno još na zemlji.

Siguran sam da imamo dosta pilota koji to mogu LADNO....
Lazo je svojevremeno imao prelepog Diskusa od 4 metra ali ne znam gde je model sada.....
On je za svoj model pravio parasol za motor od 6.5 kubika koji je komandom odbacivao i kompletan parasol sa rezervoarom i motorom bi se padobranom spuštao na zemlju.
\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER

stevapn

Deki, malo preteruješ. Ljudi šlepuju Multiplex Solius i Heron, pa ne vidim što ne bi mogao ASW za vežbu.

https://www.youtube.com/watch?v=WDLQ-XHlPqo

dejan_ts

Ako moze onda jos bolje za tebe Stevo ima sa cima da vezbas

stevapn

Još da nađem nekog da me šlepa. Nisam još usavršio let sa 2 modela istovremeno.

Goran-Le

Nemogu reci da je bas najivno leteti areozapregu ali je zadovoljstvo ogromno! Treba biti dobro uvezban i prilikom starta narocito oprezan i precizan jer mala greska moze biti kobna i za avion i jedrilicu,prst jedan mora biti u pripravnosti za brzo otkacivanje od aviona ako nesto krene po zlu,kordinirani pokreti i obavezan dogovor sa sleperom pre starta,avion mora biti dovoljno snazan i sto pre poleteti.
Sto se tice stiroporaca mogu i oni za vezbanje su odlicni,poletanje sa zemlje ali opet je dosta vazan sleper mora imati dosta snage da povuce jedrilicu.Iskreno nije nimalo najivno ali je uzitak i adrenalin veliki. Vazdusne kocnice obavezno!!! Jer to planira dosta jos kada je termika nema sanse za prizemljenje. Od mog dobrog prijatelja ovde u Mariboru klinac njegov trenira sa stiroporskom jedrilico i dosta to uspesno radi. Pozdrav

Goran-Le

Goran-Le

A evo kojim stiroporcem i leti mali Matic

stevapn

O tome pričam. Može da se uvežba sa jeftinim modelom. Samo je potreban još neko ko leti avione. Sam ne možeš ništa :(