RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
NAZA zamalo odletela
vpilic:
--- Quote from: drjack on October 13, 2013, 10:48:08 PM ---Dakle meni bi bilo interesantno pročitati šta se dešava kada Naza hvata prvi signal sa satelita i da li ukoliko postoji medju sletanje pamti staru poziciju ili novu sa koje se polece. Onda kako se npr. ponasa kada se ukljuci Fail safe npr da se vrati i sleti, koju putanju koristi itd....Citao sam neke korisne stvari koje je @dbojan lepo opisao ali svaka caka dobro dodje.
izvinjavam.
--- End quote ---
1. Naza-WKM pamte pocetnu poziciju onog mesta gde je prvi put spojen sa bat. Ako odes 100m dalje skines i ponovo zakacis bat. zapamtice tu tacku kao novu pocetnu poziciju.
2. Prilikom ulaska u fail safe vraca se najkracom putanjom prema mestu odakle je poleteo.
Ulaskom u fail safe komande vise nisu u funkciji, fail safe moze se prekinuti tako sto se jednom prebaci iz GPS-a u ATTI mod.
Izuzetno je bitno da sve bude dobro osigurano i u asistentu dobro podeseno.
Evo slike jedne hexe koja ceka jos samo prijemnik:
Jedna napomena za one koji nisu znali... GPS od Naze ili WKM-a nikako blizu magneta, imao sam prilike da vidim poremecen GPS koji nije davao znake zivota niti je mogla da se uradi kalibracija a razlog je taj sto je kupac hexu drzao u gepeku od auta a iznad nje dva ogromna zvucnika...
Proces ozivljavanja:
--- Quote from: nebeski on October 13, 2013, 11:13:41 PM ---Ja sam pre nekog vremena na drugom topicu na istu temu napisao jedan rezime:
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,11949.msg82030.html#msg82030
Ako neko ima savete i primere koji bi ga dopunili, moze to ovde da uradi.
--- End quote ---
Dusko odlican post :)aplauz
drjack:
Ovo mi je trebalo, zahvaljujem! :)aplauz
nebeski:
Evo i nekoliko dodatnih saveta kojih se nisam setio kada sam pisao prethodni rezime:
Jedna od stvari o kojoj treba voditi racuna je da kabl od GPS-a i sam GPS (u kome se nalazi integrisan i kompas)
traba drzati sto je dalje moguce od napojnih kablova iz baterije jer moze doci do ometanja. Ovo nije iz domena teorije vec sam video dokumentovano na RCGroups, sto je i logicno jer se u okolini provodnika kroz koji tece struja stvara magnetno i elektricno polje. A kroz ovaj kabl mogu da teku struje i od 100+A zavisno od konfiguracije multikoptera. Ovo moze da bude jedan od uzroka problema sa kompasom koji je vec spomenut.
Poznato je i da GoPro 1 ukoliko se dodatno ne zastiti npr. alu folijom pravi smetnje koje mogu da uticu na GPS ili LRS prijemnike.
mrburns:
E to me interesovalo, ja sam cuo da gopro 2 pravi problem, a samo ne znam sta tu moze da pravi problem kada 1 i 2 nemaju WiFi kao 3 mmmm
nebeski:
Evo ga primer za detektovanje smetnji koje pravi GP1 i jednostavna zastita:
U primeru je detektovao smetnje u UHF opsegu ali isti princip vazi i za 3x vece frekvencije gde se nalazi GPS.
Sto se WiFi-a tice mislim da on nije uzrok ni na GP3, jer je on u 2.4Ghz opsegu a GPS je u okolini 1.3Ghz .
Ne mora samo WiFi da bude uzrok vec sve sto ima oscilator a nije dobro oklopljeno moze da emituje smetnje.
--- Quote from: mrburns on October 15, 2013, 08:32:03 PM ---E to me interesovalo, ja sam cuo da gopro 2 pravi problem, a samo ne znam sta tu moze da pravi problem kada 1 i 2 nemaju WiFi kao 3 mmmm
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version