RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE
Kompenzacija sile motora kada je u osi sa uzduznim CG?
Vaci:
Nemam trenutno slike, ali DLG koji sam prepravio na elektro jedrilicu bice veceras gotov. Ostaje trimovanje i podesavanje. Posto nikada nisam pravio elektro jedrilicu ili bilo koji drugi vid motornog aviona, nesto me muci. Procitao sam kako se kompenzuje sila koju stvara stator motora na telo aviona. Koliko sam razumeo najvise zavisi dali je motor ispod ili iznad uzduznog CGa letelice. Medjutim kod mene ce motor biti priblizno ako ne i tacno u toj osi. Kako se kompenzuje ta sila kada je takav slucaj? Da nema mozda uticaja dali je ispod ili iznad krila (i tu je priblizno u osi)? Nadam se da nisam pitao nesto glupo, posto je ovo moj prvi kontakt sa motornim avionom.
tibeteagle:
Pitao si nešto veoma pametno. Ono što si pročitao verovatno se odnosi na kontra momenat (reakciju), koji se stvara u telu od okretaja elise i rotora elektro motore oko izdužne ose. Zato se motor montira tako da je osa motora pod uglom od oko 1.5 stepeni zaokrenuta u desno, gledano u pravcu leta. Ako se gleda spreda onda u levo.
To nije toliko veliki problem kada imaš model sa velikim rasponom krila i slabiji motor i ne bi se desilo ništa da nema toga ugla, osim da bi model pod radom motora malo vukao ili zaokreta na levo, a što se može kompenzovati i sa komandama dok se to ne napravi.
Problem koji si gore opisao, odnosi se na avione tipa visokokrilac. Da ne opisujem ništa oko toga jer ti takav problem nećeš imati osim ako ne ispadne neki Piper Cub ili sličan. :big smile
Korisno:
http://www.americanflyers.net/aviationlibrary/pilots_handbook/chapter_3.htm
Odonsi se i na model avione.
;namig
Vaci:
Link je fantastican! Hvala.
Ali na slici je avion piper konstrukcije. Zamisli da je avion kao letece krilo ali nije, pa su mu i CG i krila prakticno u istoj osi. Tada zakretanjem motora ne mozes stvoriti rotacioni momenat suprotan teznji statora motora. Aj slikacu kuci pa da postavim slike. Trimovanjem eleronima mogu da resim to ali samo pri odredjenoj brzini, tako da nisam siguran dali je to dobro resenje, ali mi se namece mozda kao najbolje resenje.
rajevic:
Mnogo korisnog i lepog se napisa na ovom postu. Hvala 4e
Vaci:
--- Quote from: rajevic on August 28, 2013, 11:31:45 PM ---Mnogo korisnog i lepog se napisa na ovom postu. Hvala 4e
--- End quote ---
Bas tako... hvala na tvom doprinosu. 4e Evo malo slika da vidite na sta mislim. Dali ce ovo biti problem ili ne?
Dakle da nema ovog minimalnog dihedrala sve bi bilo u liniji, i krila i trup i motor. Teziste se nalazi mozda na 1cm ispod krila, mozda ni toliko, pa je motor skoro u osi sa CG i geometrijom aviona. Posto ne moze kao kod recimo pipera da pravi moment sile zakretanjem u stranu (logicno bi bilo da se tada ponasa vise kao vertikalac) na koji nacin se kompenzuje moment koji stvara stator motora? Samo eleronima?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version