RC MODELI JEDRILICA > ELEKTRO JEDRILICE

Kompenzacija sile motora kada je u osi sa uzduznim CG?

<< < (3/3)

Vaci:

--- Quote from: tibeteagle on August 29, 2013, 07:04:04 PM ---
Kormila na repu su ti enormno velika bez obzira što je bliže CG. Imaš mnogo veću brzinu strujanja pri radu motora na njima pa ćeš zbog toga da izliješ još koji litar znoja pri letenju, ako ga uspeš uspeš da ga duže održiš u letu...

Dakle očekuj mnogo nestabilniji model od jedrilice kada je reč o ovakvoj motornoj konstrukciji, s obzirom da će imati još i veću brzinu.
Hajde probaj.  mmmm

--- End quote ---

Kljucna stvar koju sam prevideo... posto su kontrolne povrsine na 10cm od propelera prakticno se ponasaju kao thrust vectoring. Utrimujem ga danas kao jedrilicu, bacim i ukljucim motor... ono sto je bila blaga reakcija na komande pri jedrenju sada je bila uvecana 10 puta. I levo-desno gore-dole, nakon 3 sekunde Feniks se vratio u pepeo  :hehe eno ga u podrumu steze se epoksi na njemu. Kao da sam seo u formulu a pre toga vozio samo biciklu.

Probacu sutra opet ako stignem, sa veeeelikim expo i/ili dual rate na kontrolnim povrsinama.

zbabic:
Zanimljiv dizajn, obavezno postavi neki video.

Vaci:
Evo ovako. Juce sam stavio expo na komandama (pogresio sam sto nisam i dual rate). Pri poletanju avion je vukao malo na roll zbog motora, ali cim pokupi brzinu ta sila je zanemarljiva. Prilicno je brza masina. Medjutim nakon poniranja i mog pokusaja da ga izvucem na gore, posto nisam stavio dual rate a palicu sam povukao onako solidno, avionce je opet naglo krenulo da se izvija. Jadna krila od DLGa izdrzala tu masu i brzinu :( sklopila se... Ali mi je drago da sam ih iskoristio bar za ovakav eksperiment.

Dakle sto se tice ove teme, moj zakljucak je da je motor u osi bez ikakvog ugla ok stvar sto se tice letenja, ali malo nezgodna stvar sto se tice poletanja, narocito kod modela koji se pustaju iz ruke a potrebna im je malo veca pocetna brzina. Da bi dobio potrebnu brzinu dovoljno brzo mora da se nabije jaci gas, a to znaci okretanje aviona po roll osi. Propeler direktno ispred komandi je takodje nezgodna stvar, narocito ako je u pitanju jedrilica, jer se reakcija na komande drasticno menja u zavisnosti dali je motor ukljucen ili ne, i na kom je gasu.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version