RC MULTIKOPTERI > MULTIKOPTERI GENERALNO
Misljenje o setup-u za quadcopter
dzoni:
Pazi Ivane, s obzirom da je banggoodu besplatno slanje, a tezina paketa na Hobbykingu je 100g+, mislim da i nisu skuplji :)
Jedino sto nisam nikad cuo za SunnySky... do sad sam sve uglavnom Turnigy uzimao i imao odlicna iskustva s njima...
Al jos jedna cudna stvar u specifikacijama, motor 2212 a "diameter" je 27.5mm :)
Ivan Milenkovic:
--- Quote from: rolex on September 30, 2013, 10:18:08 PM ---Po specifikacijama taj motor je za 2S i 3S baterije, verovatno može da radi i sa 4S ali je pitanje zagrevanja.
--- End quote ---
Ljudi ih koriste i sa 4S baterijama bez problema. Uz jače baterije treba koristiti manje propelere. Pre ozbiljnijeg letenja, valjalo bi testirati koliko se zagreva tj leteti malo po malo i proveravati temperaturu. Pre kupovine propelera, ubaciti sve podatke u kalkulator pa videti koje dimenzije uzeti, obično je rezultat dovoljno precizan za kupovinu.
--- Quote from: dzoni on October 01, 2013, 04:39:09 AM ---Pazi Ivane, s obzirom da je banggoodu besplatno slanje, a tezina paketa na Hobbykingu je 100g+, mislim da i nisu skuplji :)
Jedino sto nisam nikad cuo za SunnySky... do sad sam sve uglavnom Turnigy uzimao i imao odlicna iskustva s njima...
--- End quote ---
Kada sam uzeo moje kineske jeftine motore, i kada sam shvatio da se zagrevaju, počeo sam ozbiljno da razmišljam o zameni motora. Tada sam krenuo da istražujem koji bi motori bili adekvatna zamena za stock DJI motore, i svuda čujem samo reči hvale za Sunnysky. :)aplauz
Da se razumemo nisam ih probao, ali pošto polazim od toga da ću ih kupiti na proleće, pa sam obavio istraživanja, dajem taj savet promišljeno. Turnigy će odraditi posao nema sumnje, mislim da nećeš pogrešiti ako se odlučiš za bilo koji brand, znaš dovoljno o motorima i sam si obavio dosta istraživanja. ()-()
--- Quote ---Al jos jedna cudna stvar u specifikacijama, motor 2212 a "diameter" je 27.5mm :)
--- End quote ---
Mislim da za taj model prva dva broja označavaju prečnik statora unutar motora, a druga dva broja dužinu magneta na kućištu. Ponekad se stavlja i treći broj (npr. 2212-15) gde 15 označava broj namotaja žice na statoru. Sva tri broja pružaju tehnički uvid u performanse motora, i međusobno su povezani. Preporučujem ovaj članak ovde, jer bih rekao da su korišćene iste dimenzije.
http://www.hobby-lobby.com/brushless_motors_269_ctg.htm Ne koriste svi ista merenja doduše, negde ima 4 broja, ponekad i 6, pogotovu kod motora za gimbal gde je važno da se sporije okreću, pa je važno navesti i broj namotaja. Negde se meri celokupan prečnik itd..
fibra:
--- Quote from: cakra on September 29, 2013, 12:27:45 PM ---...Evo kod mene na stolu mrburns-ov APM 2.5 sa gps...
Kao sto rekoh crius aio pro je dobar kontroler...leti lepo i sa multiwii i megapirateng softwerom,
--- End quote ---
Cakra, a i ostali... da li je opravdana razlika u ceni izmedju APM i Crius AIO pro? tj. da li su sve mogucnosti dostupne na obe platforme, i da li jednako pouzdano rade? Nisam bas u stanju da pohvatam razlike. Jos nisam usao u RC svet, pa nebih da ulazem vise para nego sto je neophodno dok ne vidim gde sam u celoj prici iako ima smisla dati vise para za bezbolniji start sa manje gnjavaze oko podesavanja FC. Upravo iz tog razloga sam odustao od multiwii i bacio oko na Megapirate.
mrburns:
APM 2.5 i neces pogresiti !
cakra:
Apm... ;)
generalno megapirateng je sa postojecim hardverom -CRIUS AIO pro v1 , v2 i sl. u zadnim verzijama softwera 3.0.1 r1/r2/r3 vec stigao do nekog maksimuma za datu procesorsku platformu, te su poceli da se javljaju problemi sa procesorskom snagom atmega 2560 procesora.
Trenutno je glavni problem kod megapirateng povremeno "zakucavanje" procesora...koje se ogleda u disarmingu motora itd. ..
Megapirateng komunicira sa senzorima preko i2c magistrale, dok APM to radi preko SPI (ziroskop/acc) pa zbog toga (a i zbog verovatno optimizovanijeg softwera) apm jos uvek lepo radi...mada je prelazak na bolje i brze procesore STM32 serije vec uveliko u toku-Pixhawk/PX4 platforma je vec uveliko u najavi/prodaji...
Ako bas hoces megapirateng i crius aio plocu, mislim da je trenutno najbolja verzija 2.9r8 by Paku...
gde je izostavljena podrska za ultrazvucni senzor visine, koja je u ranijim verzijama megapirateng-a cak i kad je bila iskljucena-oduzimala znacajan deo procesorskog vremena...
Ja trenutno koristim 2.9r7...od kada je izasao...i sem problema sa blagim nekontrolisanim yaw-om mmmm, nisam imao nikakvih problema.
Mada cu uskoro da predjem na 2.9r8...cim smognem snage... :hehe
(<--)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version