ELEKTRONIKA > BATERIJE i PUNJAČI

Kako napraviti adapter za punjenje dve baterije odjednom?

<< < (4/7) > >>

Ivan Milenkovic:
Kako nisam, napisao sam dva puta da baterije imaju dean konektor  :)

Elem, sviđa mi se ideja da probam serijski da ih napunim odjednom.

Pošto nemam vremena da naručujem, šta mi sve treba da bih napravio dean i JST-HX konektore za serijsko punjenje? Imam žice, i sve konektore samo trebam da ih zalemim, a za to mi treba pola sata.

Jel može neko molim vas da mi onako napravi grubu skicu u paintu za serijsko povezivanje?

Ivan Milenkovic:
Hmm, evo našao sam, ali nisam siguran da li je to to. Da li može neko da potvrdi, jel mi ovakvo povezivanje treba, ako hoću da punim dve baterije odjednom serijski (znači 2 x 3s/4000mAh = 6S 4000mAh).

tibeteagle:
Da, ovako serijski je najpravilinije puniti zajedno, jer punjač ima kontrolu nad svakom ćelijom.
Pošto je punjač ograničen sa svojom snagom, softver verovatno neće dati veću mogućnost punjenja od 50VA / (6x3.7V) = 2.25A
Sa  tolikom strujom će puniti 4Ah / 2.25A = 1.77 h odnosno 1:46 minuta. To je oko 0.5C šta je dobro za akumulator.
Ovo je samo teorija, a u praksi će sigurno biti nešto duže vreme i do 2 sata, jer punjenje ne ide linearno, već po nekoj programskoj krivi. Naravno utiče i to koliko su bili prazni.
Bilo bi dobro da podeliš sa forumom merena vremena punjenja posebno i zajedno da vidimo ima li znatne razlike? Zajedno je komotnije puniti, jer nema prebacivanja, ali u svakom slučaju se ne sme punjač ostaviti bez nadzora!

miša2002:
Ako ništa drugo, bar se lepo vdi kako se spajaju serijski kablići baterija sa Veljkovih linkova-slika.
Principijelno je spoj sa slike OK, ali može lako da zbuni "protvnika". jer balans konektori nisu ko u praksi.
Ako si siguran, ali samo ako si siguran i znaš šta radiš, napravi taj kablić, ali, rekao bih da nije ni jedno ni drugo.te najbolje batali rabotu. Samo jedan pogrešan spoj i ode sve u pm.
Imaš tri preostale opcije; ili prihvati ponuđeno od ivana, ili naruči pločicu sa Veljkovog linka ili spoj kao što sam naveo kao mogućnost.
Neka te ne buni ona isečena žica sa slike, isečena je radi lakšeg spajanja kablića adaptera...

Pozdrav
Miša

magic:

--- Quote from: Ivan Milenkovic on October 16, 2013, 12:31:10 PM ---
Pošto nemam vremena da naručujem, šta mi sve treba da bih napravio dean i JST-HX konektore za serijsko punjenje? Imam žice, i sve konektore samo trebam da ih zalemim, a za to mi treba pola sata.

--- End quote ---

Ako si iz BG ja bih trebao da imam onih split kablica viska, posalji pm da se dogovorimo da ti dam.

poz

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version